Инсултът не е толкова внезапно състояние, че шофьорът да не може да се справи, ако е опитен. Когато пътната обстановка е усложнена, може да се случи инцидент. Трябва да има задълбочен преглед дали шофьор има риск от инсулт. През последните години замърсеният въздух е сериозен рисков фактор за инсулт. Това каза за "Денят на живо" неврологът от УМБАЛ "Света Анна" доц. Росен Калпачки.
"Първите симптоми са промяна в лицето, говора, слабост в ръцете. Те се забелязват от околните. Обучението не касае болните, а техните близки. Минават минути от първите симптоми, така че един опитен водач може да реагира. Това не отменя факта, че когато се провеждат медицинските прегледи, могат да бъдат насочени към рисковете за инсулт. И в по-ранна възраст се получават инсулти. Ако това се случи и след това остава дефицит, той не подлежи на прекатегоризация. Няма правно основание да отиде на преосвидетелстване. Учениците трябва да се обучат как да разпознават инсулти, това е инвестиция в бъдещето. Над 50 училища са преминали подобно обучение", коментира той.
Според него солта е рисков фактор за по-високо кръвно, което от своя страна увеличава и риска от инсулт. "Рисковите фактори да не ги търсим от храната. Те се лекуват с лекарства, а другите са въпрос на осъзнаване. България е на първо място в света по смъртност от инсулти. Инерция, лошо лечение на рисковите фактори, логистични проблеми, много път за наваксване на съвременното лечение - това са сред причините. Злоупотреба с алкохол, стимуланти или наркотици са сред факторите за причиняване на инсулт", обясни доц. Калпачки.