Управителят на Комплексен онкологичен център проф. Христо Бозов съобщи за нова положителна тенденция в бургаското здравеопазване. Млади медици, завършили в чужбина, се завръщат, за да специализират в КОЦ Бургас. В интервю за нашите читатели проф. Бозов разказва за свежите кадри, както и за клиничните пътеки, по които лечебното заведение наскоро е сключило договор с РЗОК.

-Проф. Бозов, по колко клинични пътеки и за какъв период е новият договор на КОЦ Бургас със Здравната каса?

-На 16 октомври Комплексен онкологичен център първи от лечебните заведения за болнична помощ в град Бургас сключи договор с Регионалната здравноосигурителна каса. Той е за период от 3 години и е за лечение по 44 клинични пътеки и 13 амбулаторни процедури от направленията: хирургия, урология, гинекология и гастроентерология. Новият договор включва и всички пътеки, касаещи лъчетерапия и медицинска онкология.

-Вие сте единственото лечебно заведение, което предлага ПЕТ и СПЕКТ сканиране в областта. Новите клинични пътеки включват ли отново и тази дейност?

-Разбира се! С цел комплексна диагностика на пациентите, сключихме договор и за следващия период за диагностика с високоспециализираните ПЕТ скенер и СПЕКТ скенер на туморни заболявания на меките тъкани и на костите. Така че пациентът да бъде диагностициран и лекуван изцяло в Комплексния онкологичен център.

Надяваме се с кампаниите, които провеждаме този месец за рака на млечната жлеза и следващия за рака на простатата, хората да бъдат и по-добре информирани за профилактиката, която предлагаме. А тя е свързана именно с повишената възможност за диагностициране. Смятаме, че профилактиката е едно от най-важните неща, когато се касае за карциномни заболявания.

-Наскоро бяхте акредитирани като база за специализация. Колко са младите лекари към момента, които са избрали да продължат следдипломната си квалификация при Вас?

-Имаме 15 специализанти, но е радващо, че след тази успешна акредитация техният брой се увеличава. Особено на хората, които идват от чужбина, за да специализират в един високотехнологичен център за лечение на онкологични заболявания, какъвто е КОЦ Бургас. Част от новите ни попълнения започнаха тези дни. В направление „Медицинско онкология” това са д-р Елена Базарова и д-р Йонита Морфова. Д-р Морфова е завършила в Германия и се върна в България, за да специализира медицинска онкология при нас. Очакваме скоро още един специализант, който също е завършил в Германия, да започне работа. По отношению на направление „Нуклеарна медицина” новият специализант е д-р Олга Караджова. В направление „Образна диагностика” имаме още две специализантки, които имат сравнително добър опит, придобит в медицински лечебни заведения във Варна – д-р Венета Генчева и д-р Весела Добруджанска. Имаме и нови специализанти по гастроентерология – д-р Рафика Али Еюб, урология – д-р Деян Фенев и анестезиология – д-р Никола Добрев, който наскоро спечели конкурс за асистент в Медицинския факултет на Университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Това ни дава надежда, че бургаското здравеопазване ще се развива в правилната посока, а лечебни заведения като нашето винаги ще са предпочитани за специализация от перспективни и отдадени на професията лекари.