Обикновено нашата имунна система атакува вирусите и бактериите, които са проникнали в тялото ни, и унищожава увредените клетки. Но при автоимунните заболявания тя погрешно се насочва и срещу здрави клетки, като по този начин уврежда тъкани и органи.

Засегнатите от автоимунни заболявания страдат от хронични възпаления, които са придружени от болка и множество други симптоми, включително повишена телесна температура и умора.

Учените се надяват, че с помощта на т.нар. инверсивни ваксини скоро ще могат да повлияват на автоимунните заболявания.

"Напълно нова концепция на имунизиране"

Джефри Хъбел от Чикагския университет в САЩ ръководи изследване по темата. И е убеден, че този тип ваксини представляват "напълно нова концепция на имунизиране", с чиято помощ някой ден ще могат да бъдат лекувани автоимунни заболявания. Ваксините в момента се разработват и все още не са тествани върху хора.

Конвенционалните ваксини подсилват имунната ни система, като я учат да се разпознава опасни вируси. При автоимунните заболявания имунната система не прави разлика между добри и лоши клетки и атакува всички. Инверсивните ваксини имат за цел да предпазят здравите клетки. Образно казано, при този процес клетките се маркират с етикет "не атакувай". И това спира вредните имунни реакции.

Лечение за диабет и множествена склероза?

Тези ваксини могат да помогнат при заболявания като множествената склероза. При нея защитната обвивка, която обгражда нервите, известна като миелинов слой, се разрушава. Миелинът играе решаваща роля при предаването на нервни импулси. Когато той бъде нарушен, сигналите между нервните клетки не се предават правилно, а засегнатите започват да се движат все по-трудно.

Диабет тип 1 също е част от автоимунните заболявания, които потенциално могат да бъдат лекувани с инверсивни ваксини. При това заболяване имунните клетки атакуват клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Затова той трябва да се набавя изкуствено, пише "Дойче веле".

Автоимунните заболявания засега се лекуват предимно с лекарства, които само потискат имунната система. Това обаче носи значителни недостатъци. "Когато имунната система е потисната, пациентите не могат да се борят толкова добре с инфекциозните заболявания”, обяснява Хъбел. "Пациентите не реагират толкова добре на ваксини и затова са по-податливи към заболявания".