Жители на сунгурларските села Вълчин, Лозарево, Прилеп и Подвис, както и хора от населени места в община Карнобат, излязоха на пътя Карнобат-Шумен, за да изразят своето недоволство от състоянието му. Повече от два часа хората протестираха, като на моменти блокираха движението, както и пресичаха демонстративно по пешеходните пътеки в Лозарево и Вълчин.

„Почти вече няма път, а движението е изключително натоварено. Оттук минават хиляди тирове от Турция към Румъния. За нас този път е изключително важен, защото по него минават децата ни с училищни автобуси към Карнобат, хората пътуват към болници, нотариуси и други. През последните години нищо не е направено по него – нито за дупки, нито за маркировка, дори пешеходните пътеки не са пребоядисани“, каза Чани Стойчев - кмет на едно от засегнатите села – Прилеп, община Сунгурларе.

„Републиканският път е второкласен, част от републиканската пътна мрежа, преминаващ през териториите на областите Шумен и Бургас. По него преминават хиляди моторни превозни средства и тежкотоварни автомобили. Състоянието на пътя е меко казано ужасно! Последният му основен ремонт е през 2014 година, като още на втората година от приемателната комисия за въвеждане на пътя в експлоатация, започнаха и кърпежите по него. Към настоящия момент – от град Карнобат до границата си с област Шумен, пътят е и с изключително нарушена цялост – неравности, дупки на места с широчина 140 см. и дълбочина 15 см.

Всеки ден се случват инциденти с пукнати гуми от множеството дупки и аварирали или катастрофирали тежкотоварни автомобили. В близката половин година има и смъртен случай – на жител от село Подвис, община Сунгурларе, поради спукана при влязъл в дупка автомобил.

Жителите на селата Вълчин, Лозарево, Прилеп и Подвис, са в безизходица от непрекъснатия трафик и огромните кратери там, където пътят преминава през съответното населено място. Редовни данъкоплатци сме, като за този републикански път плащаме винетки.“, заявят протестиращите хора. Те задават въпроса трябва ли да се случи трагедия, за да им бъде обърнато внимание от АПИ.