Община Бургас планува да закупи терен с площ 14 084 кв. метра, за да разшири гробището в кв. Долно Езерово. Причината е, че капациетът на сегашното е почти изчерпан.

През 2002 г. гробищния парк на квартала е решен като един квартал с осем гробищни парцела, с общо 322 гробни места. Така утвърденият капацитет на гробищния парк е изчерпан в следващите 10 години и от 2013г. загробванията се извършват в съседен от запад общински поземлен имот.

Към настоящия момент капацитетът и на този имот е изчерпан почти напълно, поради което се налага да се търсят възможности за разширение на гробищния парк, с оглед използване на изградената вече инфраструктура. Това става ясно от докладна записка на зам.-кмета Весна Балтина.

В Община Бургас е постъпило писмо от земеделска кооперация и частни лица в качеството им на съсобственици на съседен от север поземлен имот в местност Кабата, с площ 14 084 кв. метра, с предложение, Община Бургас да го закупи за целта на цена от 3000 лв/дка. Останалата ½ идеална част от този имота е собственост на фирма.

Според зам.-кмета Балтина ценовото предложение на собствениците от 3000лв/дка. е съобразено с пазарните цени при извършване на реални сделки на земеделски имоти в землището на населеното място, а локацията е максимално удовлетворителна за целите на разширяването на гробищния парк. Така на предстоящата сесия Общинският съвет трябва да реши дали да даде зелена светлина на Община Бургас да купи имота за 42 252 лв. (3000лв/дка), за да разшири гробището.