Астрономите предупреждават за очаквана силна геомагнитна буря, която ще ни връхлети днес и утре.

През следващите часове планетата ни ще попадне в обсега на поредна геомагнитна буря. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G3. Възможно е да се усили до G4, предупреждават учените.

Нека да припомним, че магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен", пише "Метео Балканс".

Очакваната магнитна буря се очаква да премине по нашите географски ширини на 11 май към 18 часа до сутринта на 12 май , сочат данните на Meteo Balkans. Причината за очакваната магнитна буря е отделената плазма от слънчевото петно AR3296. През следващите часове е възможно да има смущения в комуникациите и навигационните системи и дори проблеми с интернет връзката в Европа, Канада и Аляска.

Причина за очакваната серия от геомагнитни бури е многократното изригване на слънчевото петно AR3296.

В събота на 7 май около 01:34 часа българското време беше регистрирано слънчево изригване, но от клас М 1.3 от слънчевото петно AR3296.

Няколко часа по-късно отново беше засечено по-силно изригване.

На 8 май (понеделник) около 23:22 часа българското време, но този път от клас М2.7.Отново от слънчевото петно - AR3296.Изригването беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 520-600km/s.

На 9 май (вторник ) Слънчево петно AR3296 отново отприщи, но този път двойно слънчево изригване, като интензивността на изригване беше от клас М 4,2 и М 4.7.