Новите шофьори, както и тези, чиято правоспособност се възстановява след отнети контролни точки да могат да си вадят книжка по ускорена процедура - за 3 дни. Това предвиждат промени в Закона за българските лични документи, които прие правителството на заседанието си днес. На ускорена услуга имат право и водачи, които сменят книжка, защото са придобили правоспособност в нова категория.

Пак за три дни ще получат новото си свидетелство за управление на МПС тези шофьори, на които срокът на валидност на книжката им изтича или е изтекъл, при смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаването на дубликат.

Друго от предложените изменения е отпадането на задължението за смяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство при промяна на постоянния адрес на населено място в рамките на една област.

С промените се създава и правна възможност личните карти на българските граждани да съдържат удостоверения за електронна идентичност. Така личните карти могат да бъдат използвани като носител на електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронна идентификация.

Регламентирана е и опцията за запис на удостоверения за електронна идентичност в документите тип „паспорт“, както и в разрешенията за пребиваване, които се издават на пребиваващи у нас чужденци.

Предвидена е и възможността при определени условия да бъдат издавани паспорти със срок на валидност до 10 години, както и временна карта за самоличност на лица, на които е постановена присъда, която не е влязла в сила.

Със законопроекта се урежда и хипотезата за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да предостави документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване. В тези случаи се предвижда удостоверяването на личността да става с представянето на удостоверителен документ за раждане.