Общинският съветник Георги Дракалиев поиска местният парламент да приеме декларация по повод фалшивите новини, разпространявани по адрес на Община Бургас. Тя бе гласува с 36 гласа за.

Ето и текстът на самата декларация, която е по една от най-горещите теми в града за последния месец – идеята за подземен паркинг на х-л „България”.

„Общинският съвет категорично не приема общественият живот в града да бъде движен от фалшиви новини, създадени и разпространявани от политически лица. За съжаление такива „новини” станаха норма в политиката и Бургас не прави изключение. Лошото е, че техният брой нараства с приближаването на парламентанрите избори през април. Ето един типичен пример за фалшива новина: „Община Бургас се готви да разреши на собствениците на х-л „България” да разрушат част от историческия център на Бургас”. Общинският съвет обикновено не коментира измислици, но тази невероятна лъжа минава всякакви граници. Нищо такова не се готви да направи Община Бургас. Има искане от страна на собственика на хотела за изграждане на подземен паркинг под градинката на хотела. На Общински експертен съвет по устройство на територията е представен идеен проект, по който има положително становище, защото отговаря на законовите изисквания, но този експертен съвет не е органът, който да взема решения за реализирането на такива проекти. Такива решения са само и единствено в правомощията на Общинския съвет, а до този момент в деловодството не е постъпило нищо по този въпрос. Единствено кандидат инвеститорът е провел онлайн обществено обсъждане и е завил, че ще проведе ново.

Общинският съвет оценява високо всички прояви на гражданска активност, включително и по тази тема, защото мнението на бургазлии е изключително важно за формиране на политиката на управление на община Бургас. Нека желаещите да заявят позицията си, го направят чрез подписка или на бъдещи обсъждания. Всички позиции ще бъдат зачетени, но не и такива, разпространявани чрез онлайн петиции, в които се отправят неверни внушения.

Всякави спекулации, че самата Община стои зад този проект са тенденциозни и целят единствено нагнетяване на напрежение преди изборите”.

Докладната предизвика дебат. Според съветника Константин Бачийски от СЕК не може да се казва на медиите какво да пишат, а ако има недоволни, те могат да потърсят правата си.

„Да се борим против новия информационен вирус – фалшивите новини. В крайна сметка нашата кауза е да търсим истината, само тогава можем да бъдем свободни”, каза Веселин Пренеров от ГЕРБ.

Председателят на ОбС Севдалина Турманова подкрепи категорично декларацията.