Много рязко докторите опровергават оптимизма, който има у всички нас. Новият щам, за който много внимателно говорихме досега, се разви със страшна сила във Великборитания, Холандия, Испания и други държави, въпреки пълния локдаун. Новият щам се пренася изключително бързо. Затова въпреки месеци локдаун, който имат в тези държави, продъжава да им се качва броят на зараените и починалите. Ние сме си дали като дата 31 януари. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който се присъедини изненадващо към брифинга на здравните власти днес.

„Компромисът, който можем да направим, свъзран със здравето, е единствено образованието. По определен ред учениците от 5-12 клас ще започнат да се въртят в присъствено обучение. Считам, че го дължим на това поколение, което месеци наред не ходи на училище.

Засегнатите ресторанти и нощни заведения - рискът е огромен при този нов щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако при разхлабване на учениците и фитнесите, може да доведе до леко повишаване. Ние засега сме като оазичсче. Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките, може да доведе до голяма заболеваемост, тя да не може да се овладее и да расте броят на починалите. Много по-дисциплинирани държави имат ръст на заболеваемост и въвеждат вечерни часове. Максимално щадим тук психическото и физическото здраве. Ако се сложи вниманието само това, че не можеш да отидеш на ресторант, всичко останало като движение, е в максималния си обем. Спорът е голям. Удължаването на мерките, означава близо 100 млн. допълнително“, каза още премиерът.