Иран пуска собствен национален интернет, който е отделен от останалата глобална мрежа, съобщава БиБиСи. Страната вече е завършила първата фаза от плана и даде начало на новата мрежа със специална церемония.

Местната национална информационна агенция Ирна представя националния интернет като мрежа с високо качество, висока скорост и ниски цени. Идеята за национален интернет се появи още през 2010 г., като плановете бяха той да е напълно готов през 2015 г.

Иранският национален интернет всъщност практически е интранет - затворена мрежа, която е отделена от останалите. Целта ѝ според иранското правителство е да разпространява качествено съдържание и да даде възможност на повече хора да имат досег с дигиталните технологии.

За сега не се планира да се спира достъпът до глобалния интернет, но правозащитни организации и анализатори виждат този риск в дългосрочен план. Нормалният интернет и сега е доста ограничен в Иран, като правителството е блокирало достъпа до повечето социални мрежи например. Хората масово заобикалят забраните чрез проксита и VPN.

По време на церемонията министърът на комуникациите и информационните технологии Махмуд Ваези е обявил, че "националният интернет включва всички местни събития, услуги, приложения и съдържание". Той допълва, че първата фаза е пускането на услуги от електронното управление и вътрешни страници.

През февруари 2017 г. ще бъде пуснат видео портал, а през март 2017 г. ще има още услуги за компаниите в международната търговия. Местните медии твърдят, че личните данни на потребителите ще бъдат защитени.

Според британската правозащитна организация Article 19 обаче, националният интернет на Иран може да положи основите за още повече изолация и шпионаж.