Нова професия може да се появи в Русия, съобщи местната федерална служба за контрол на комуникациите Роскомнадзор. Ако това обаче се случи, то тази футурологична длъжност ще бъде като нелепа кръпка в руската конституция, което неведнъж е било демонстрирано от чиновниците в ежедневната им работа, нещо като modus operandi.След като в Русия има свобода на словото и на печата и те са затвърдени в конституцията, не може да има никакви медийни полицаи, отбелязва противоречието вестникът "Новая Газета".

Медийната полиция предполага медийни престъпления, а това дори и фонетично трудно се различава от "престъпленията на мисълта", коментира вестникът "Новая Газета". Да не говорим, че тази медийна полиция би се състояла предимно от заядливи паразити, тип "партийни секретари", които ще се захванат да търсят антиправителствено съдържание в снимки на породисти котки, например.

Тук, естествено, може да възникне спор относно терминологията: едни ще твърдят, че новите медии, това е вид особена реалност и за нейното регулиране е нужна специална полиция. Други пък ще завъртят показалец около слепоочието си на тази идея и ще припомнят, че медията по своята същност и определение е само информационен посредник между хората. В това няма нищо престъпно.

Интернетът може наистина да се използва като инструмент за престъпна дейност, като разпространение на вируси или разбиване на сметки в банката, но това няма абсолютно никаква връзка с медиите, допълва вестникът и сравнява идеята с футуристичния роман на Рей Бредбъри "451 градуса по Фаренхайт", където специални служби унищожават книгите.

Формално, Роскомнадзор е цитирал доста респектиращ източник: за медийните полицаи се разсъждава в "Атласа за нови професии", изготвен със подкрепата на фонда "Сколково" и Агенцията за стратегически инициативи.

В този проект се изброяват професии, които евентуално биха могли да възникнат през 2020 година, породени от търсенето на трудовия пазар. И сред тях се споменава за "стражари на реда в сферата на медиите", които ще дирят лично нарушенията в медиите или ще ги констатират с помощта на "специални програми". Цензорите открито се описват като нужна и търсена професия в близкото бъдеще. Вероятно, за такава кариера трябва да си мечтаят сегашните тийнейджъри, пише Стандарт.

Всъщност, реалният източник, вдъхновил Роскомнадзор, е т.н. meme police - това е разпространена в интернет шега за специално подразделение на държавните органи, чиято задача е да контролира и проследява правилното използване на мемовете.

Роскомнадзор дори е илюстрирал своята сензационна новина за "професията на бъдещето" (като в съответната роля чиновниците на ведомството към 2020 година виждат, естествено, себе си. ). "Вие сте посетени от Роскомнадзор. Този път няма да ви блокираме, но следващия - бъдете по внимателни!", гласи надписът под картинката в официалния туитър на надзорната служба.

Според вестника публикуването на намерението за създаването на медийната полиция е признак за едно - правителствените чиновници не скриват, че новите технологии, новите социални пространства са само повод да се укрепи държавният контрол. След като новите медии са заели важна част от живота на гражданите, държавата няма как да остане настрана. Тя подготвя армия от медиаполицаи, а медианадзирателите, подредени в колони ще се движат в посока на медиатура, добавя вестникът.