Опасните отпадъци крият сериозен риск от замърсяване на околната среда и влошаване качеството на живот. Поради техните специфични характеристики се изискват специални мерки при дейностите, които касаят събиране, транспортиране, депониране, обработка, рециклиране, обезвреждане на отпадъци и т.н.

Една значителна част от опасните отпадъци подлежат на обезвреждане, за да се ограничат до минимум техните опасни въздействия върху биосистемите на планетата.

Кои отпадъци определяме като опасни?

Всички отпадъци, които имат негативно влияние върху хората и околна среда, попадат в групата на т.нар. опасни. Това може да са продукти на ежедневната ни дейност, но също така да крият риск от замърсяване на въздуха, почвата и водата. Поради това този вид боклук се събира, транспортира, складира и преработка при строго разписани правила. Основната цел на еко нормите е да се намалят до минимум възможните опасности, които съществуват за природата и населението.

Опасните отпадъци може да бъдат твърди вещества, течности, утайки, елементи, газове, метални предмети, стари коли, акумулаторни батерии и т.н. Най-разпространено е разделянето им по произход - битови, промишлени, строителни и радиоактивни отпадъци.

Не само производствените дейности са източник на замърсяване. Вредни вещества може да се изхвърлят дори от домакинствата и офисите. Например, в ежедневието си масово използват химически вещества за почистване, различни лепила, бои и други подобни продукти, които при взаимодействие с околната среда могат да доведат до нейното замърсяване. Строителните дейности също са сериозен източник на опасни материали, криещи риск за биосистемите на планетата.

Най-опасни обаче са радиоактивните отпадъци. Те се отделят най-вече при добиване на радиоактивни руди и производството на атомна енергия. Строги санкции се налагат при неспазване на специфичните изисквания, които са в сила при тяхното използване и съхранение.

Как се обезвреждат опасните отпадъци?

Опасните отпадъци не може да се събират, транспортират, съхраняват и обезвреждат както обикновения битов боклук, които ежедневно се извозва от населените места до специализираните депа. При тях се изисква първо да се изхвърлят на обособени за целта контейнери или да се предават на специализирани за целта пунктове.

Транспортирането на опасните отпадъци също се случва по определени правила с подходящ транспорт за подобна дейност. Функционират лицензирани компании, които са оторизирани да работят с подобна смет. Например, те събират от домакинствата излезли от употреба електроуреди, отпадъци от химични препарати, стари медикаменти, стари моторни превозни средства и други подобни отпадъци. Според вида и риска една част от този боклук се обезврежда след като премине подготовка за безопасно съхранение.

Законът за управление на отпадъците урежда нормативно всички норми, изисквания, срокове и начини за справяне с боклуците от всякакъв вид. Що се касае до рециклирането на т.нар. опасни отпадъци, някои от тях се транспортират извън страната на техния произход. Налага се, когато на място няма технологични мощности или подходящи депа за тяхното обработване и съхранение.

На територията на Европейския съюз действа Международна спогодба за превоз по шосе на опасни отпадъци. Той се осъществява от сертифицирани превозвачи, които разполагат с необходимия персонал и превозни средства за обслужване на специфичния транспорт.

Обезвреждане на опасните отпадъци е възможно с помощта на модернизацията на технологиите. Ползите са не само за опазване на околната среда, но и за пестене на ограничените земни ресурси.

За да е успешно обезвреждането на опасните отпадъци обаче се изисква разделянето на боклука да се случва още при неговото изхвърляне, за да може органичната смет да не се замърси с вредни вещества. Обезвреждането на една част от рисковия боклук се случва в подходящи пещи, където те директно се изгарят при висока температура.

Обезвреждането на опасните отпадъци е приоритет на съвременното общество. Причината е, че Земята е изправена пред поредица от екологични проблеми като изчезване на биологични видове, климатични промени и влошаване на качеството на живот, ако не се предприемат мерки за ограничаване на вредните влияния върху въздуха, водата и почвата.

Ползите за световната икономика също не са за пренебрегване и разумното използване на природните богатства на планетата.

Източник на изображения: pixabay.com