Светлините на автомобила правят шофирането по-безопасно, тъй като ви осигуряват видимост на пътя и позволяват на другите участници в движението да ви забележат отдалеч.

Но за да можете да се възползвате максимално от функциите им е необходимо както да ги познавате добре, така и да сте напълно наясно кога и как да ги използвате.

И разбира се, важно е да знаете как правилно да ги поддържате.


Източник на изображение: freepik.com

Видове светлини: кога и как да ги използвате

Въпреки, че има повече, основните видове са няколко: фарове (къси, дълги, за мъгла), аварийни, мигачи, стоп светлини, задни светлини.

Фарове

Може да се каже, че това са основните и най-важни светлини на вашия автомобил. Те имат за задача да осветяват ефективно пътя пред вас и да ви осигурят перфектна видимост.

В зависимост от предназначението си, фаровете биват: къси, дълги или за мъгла.

Къси: Те осветяват пътя пред вас на разстояние от около 30 метра. Тези автомобилни светлини са сред най-използваните, защото отговарят на различни нужди.

Използват се както в населените места и по магистралите, така и през деня, през нощта, Често се използват дори като светлини при влошени метеорологични условия (при сняг или дъжд).

Дълги: Те са изключително мощни фарове, които осветяват пътя пред вас до 100 метра.

Тъй като са много силни и заслепяват другите водачи, дългите светлини се използват само в тъмната част на деня и то когато в насрещното платно не се движат други автомобили.

Казано иначе, ако насреща ви има автомобил, за да не го заслепите трябва да превключите от дълги на къси.

Фарове за мъгла: Предлагат в комплект предни и задни и са проектирани така, че лъчът им може да преминава през мъглата и да осигурява необходимата видимост.

Обикновено, за да се включат фаровете за мъгла преди това трябва да се включат късите фарове.

Аварийни

Намират се странично във всички ъгли на вашия автомобил и се използват, когато се налага да предупредите останалите участници в движението, че има някакъв проблем, заради който ви се налага да спрете на пътното платно.

Мигачи

Заемат същите позиции като аварийните и се използват, когато трябва да покажете на останалите водачи, че възнамерявате да предприемете някакво действие (завиване, изпреварване и т. н.)

Стопове

Този вид светлини се намират в задната част на МПС - то и задължително светят в червено. Те се включват автоматично, когато използвате спирачката на автомобила.

Задни светлини

Задните фарове са разположени непосредствено до стоповете и също като тях светят в червено. Активизират се едновременно с включването на предните фарове на колата.

Какво включва поддръжката на фаровете?

Настройка на фаровете

За да сте спокойни, че светлините на автомобила ви са наред, проверявайте поне веднъж в месеца дали са настроени правилно.

Проверката можете да направите и у дома. Един от най-лесните начини да проверите дали са регулирани правилно е като паркирате автомобила си на 8 метра от висока, равна стена, включите фаровете и разгледате внимателно проекцията.

Почистване на фаровете

Почистването също е много важно, особено ако “стъклата” на фаровете са покрити с прах, мръсотия или са с полепнали инсекти.

С почистването на фаровете можете да се справите отлично и сами. За целта просто трябва да използвате подходящите почистващи препарати и мека кърпа.


Източник на изображение: freepik.com

Заменяйте своевременно изгорелите крушки

Ако забележите, че някои от фаровете ви не работят, защото някоя от крушките е изгоряла, заменете я, без да отлагате.

Добре е да знаете обаче, че трудността при смяната на крушките зависи както от модела и марката на автомобила, така и от типа крушки, които използвате.

При някой модели автомобили смяната е много лесна, но при други със сигурност по-доброто решение би било да се обърнете към квалифициран механик или към вашия сервиз.