Една трета от българите, или 29%, планират да похарчат над 680 лв. по време на Черния петък тази година. Това съобщиха от интернет магазин за онлайн продажби, цитирани Монитор.бг. Проучването е проведено през октомври тази година сред 1000 респонденти на възраст между 18 и 55 години. Традиционно Черният петък се провежда в последния петък от ноември след Деня на благодарността, а тази година денят за най-голямото пазаруване е на 25 ноември.

Според проучването, най-продаваните стоки обикновено са малките електроуреди и телевизори, както и мобилни телефони, таблети и играчки.

Данните показват, че потребителите купуват средно между 1 и 3 различни продукта, като 45 на сто от трафика се осъществява през мобилни устройства, съответно чрез мобилното приложение или чрез мобилната версия на уебсайта. Експертите обаче очакват до 2018 г. 50% от всички продажби да бъдат през смартфони.

По отношение на профила на потребителите, повечето технологични артикули се закупуват от мъже на възраст между 25 и 45 години. Жените пък предпочитат артикули за лична грижа и продукти за деца.

Освен онлайн платформите, големи намаления се очакват да залеят и столичните молове. Така освен отстъпки на дрехи, обувки и аксесоари, клиентите могат ще могат да се възползват и от 20% по-ниски цени за химическо чистене, козметични процедури и други забавления.

В петък, по-евтино можем да си закупим и мебелно обзавеждане. Търговците готвят до 70% отстъпки на различни стоки за дома. Обикновено най-много по празниците се купуват детски дрехи и обувки. Собствениците на лъскави магазини обаче избягват да режат цените на стоките за малчугани. Въпреки това по време на предстоящото намаление родителите могат да обновят гардероба на отрочетата си и то на много изгодна цена. Тази година едни от най-известните световни марки, които имат обекти и у нас, се предвижда да пуснат намаления на детски и бебешки дрешки до 70 на сто.

По данни на БОРИКА през миналата година българите са изхарчили над 66 млн. лв., за да плащат в магазини с дебитни, кредитни карти или кеш.

Големите световни гиганти като също Amazon и Ebay ще ни залеят с предпразнични оферти. Amazon дори подрани с намаленията си и дни преди Черния петък изненада своите потребители с евтини стоки. Така например, можем да се сдобием с чисто нов електронен четец за 50 долара, вместо за 80 долара. Разпродажбата включва богата гама продукти като музикални инструменти, градинска техника и телевизори.

Ebay също ще предложи на своите клиенти високи намаления по време на своите Thanksgiving Day sales, Black Friday offers и Cyber Monday. Сайтът ще пусне намаления на аудио-техника, козметика, телефони, фитнес уреди и бижута.

На 11 ноември по време на т.нар. Singles' Day, когато китайският гигант за онлайн пазаруване Alibaba пусна 24-часова разпродажба на всевъзможни стоки - от автомобили до облекло и аксесоари, бе регистриран рекорд от 17,8 млрд. долара приходи. Платформата регистрира увеличение от 3,5 млрд. долара спрямо миналогодишния Singles' Day, когато отчетеният оборот бе 14,3 млрд. долара.