Тузарите с апартаменти в Слънчев бряг са на път да се преместят в морските курорти край Барселона. Причината за това са по-евтините имоти в испанските градчета, както и по-хубавите условия, разказаха брокери пред „Телеграф”.
В момента може да се купи апартамент на половин час от Барселона на цената на студио с една спалня в Бургаско. Възможно е да спестите 10 000 евро, ако изберете имот в испанския курорт Йорет де Мар до Барселона вместо българския Слънчев бряг. Като тип двете градчета са идентични, пълнят се само с млади хора и на двете им се носи славата като на добри дестинации за денонощно купони, обясниха брокери.

По думите им, разликата е, че в испанското градче инфраструктурата е в пъти по-добра. „Там няма шарени сергии насред тротоарите, нито тенджери с кебапчета и варена царевица”, разказаха още брокери. Това е и причината много от собствениците на апартаменти в Слънчев бряг да искат да ги продадат и да си купят ваканционен имот в чужбина.

Над 200 студиа се продават в курорта. Сред тях има и много руснаци, които продават чисто новите си жилища.

Сред хитовите предложения в испанския курорт е тристаен апартамент от 63 квадрата за 68 000 евро. Жилището разполага с кухня, дневна, 2 спални, антре, тераса, баня, климатик и е напълно обзаведено. Намира се на четвъртия етаж в блок, но недостатъкът е, че няма асансьор.

В Слънчев бряг ще може да си купите за около 78 000 евро двустаен обзаведен апартамент от 80 квадрата със спалня, огромен хол с кухненски бокс, антре и баня. За 70 квадрата на първа линия на плажа пък трябва да се бръкнете със 108 000 евро. Вилите на Слънчев бряг също излизат солено. Луксозна триетажна къща може да купите за 300 000 евро. В Йорет де Мар за 100 000 евро по-малко ще купите къща с басейн, но на един етаж.

На пазара през това лято са се предлагали 30 000 ваканционни имота. Към момента масово се довършват започнатите проекти, но не може да се говори за старт на нови такива.

Все повече българи търсят ваканционни имоти, като техният дял на пазара е 30 на сто. След събитията в Украйна през 2014 г. броят на рускоговорящите купувачи рязко падна, но от началото на 2015 г. пазарът се задържа на относително стабилно място.