Виетнам може да бъде врата за българските стоки на 600-милионния пазар на Югоизточна Азия”. Това заяви премиерът на Виетнам Нгуен Суан Фук на среща днес в Ханой с министъра на икономиката Божидар Лукарски, който е на официално посещение в страната.

В момента предстои договаряне на споразумението между ЕС и Виетнам за свободна търговия, което ще предостави много възможности за достъп до пазара на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия /АСЕАН/, но трябва и двете страни да активизираме работата за това. Според виетнамския министър-председател, организирането на ежегодни бизнес форуми между български и виетнамски предприятия ще спомогне за разширяване на стокообмена.

Договорено е сътрудничество в търговията със селскостопански стоки, аквакултурите и енергетиката, по-специално ВЕИ и оползотворяване на отпадъци.

През 2015 г. стокообменът между България и Виетнам е в размер на 93 млн. щ.д., като износът на България възлиза на 43 млн. щ.д. Вносът от Виетнам се равнява на 50 млн. щ.д. През първите седем месеца на 2016 г. двустранният търговски оборот достига 61 млн. щ.д., от които български износ за 35 млн. щ.д. и внос от Виетнам за 26 млн. щ.д.