Рано сутрин всяка събота колона от автомобили потегля от Бургас за Сливен. Не, не на разходка, не на туризъм, а на шопинг. Може би ще се запитате – какво различно има там, като магазините са същите, цените и те. Но нашенци са открили нещо, която го няма в Бургас – битака. Това е пазар направо на паркинга до „Кауфланд” и на импровизирани маси можеш да намериш часовник с кукувичка, радио с възрастта на баба ви, стари саби и ятагани, сервизи за кафе от фин китайски порцелан, оригинали от по-миналия век, красили някоя аристократична къща, запазени народни носии, чинии от веницианско стъкло и всякакви антики. Но за това идват само познавачите.

Сливен1Повечето клиенти се хвърлят върху стоката втора употреба, в която с голям късмет можете да намерите чисто нова. Чаршафи от истински памук, калъфки, възглавници, почти неупотрбавани хавлии и всичко това за по два три лева парчето. Анцузи всякакви размери, някои маркови, други поотъркани, блузи, ризи, якета, панталони. Топло яке за зимата, съвсем прилично изглеждащо е ваше само за 8-10 лева. Местният заавод за чорапи също излага продукцията си и тънките са 60 стотинки за чифт, а дебелите 80. Ако смятате, че и с тях ще ви е студено, баби услужливо предлагат шушони и терлици от чиста вълна.

Сливен2Там е и мястото, на което фалирали магазинчета от района предлагат стоката си на заводски цени, само да се отърват от нея. Детски блузки, роклички и панталонки се продават четворно по-евтино, отколкото в бургаските магазини, дамски блузи и поли буквално за левчета, топли ботуши за 10 лева, а одеала и олекотени завивки за 12.

Сливен 4
Има дори перални, фурни, хладилници, чисто нови на ниски цени.

Разбира се, има я и циганията. Употребявани чехли направо на земята, гуменки, разпрани кецове, ботуши, но никой не купува. За сметка на това китайските стои наистина са по левче, а сега преди Коледа е залято и евтини играчки.

На пазар в Сливен? Защо не. Евтино е и си е истинско приключение!