Проучване за изграждане и внедряване на единна система за електронен обмен на информация в българските пристанища ще извърши ДП „Пристанищна инфраструктура“, установи справка на Maritime.bg. Инициативата, която следва да подобри бизнес процесите в индустрията, ще завърши с разработка на проект на софтуерна и хардуерна инфраструктура.

Към настоящия момент България няма разработена визия за изграждане на Port Community System (PSC), коментират от ДП „Пристанищна инфраструктура“. Предприятието е осигурило максимален размер на финансиране от 300 хил. лева, с които да се проведе целият процес по изследване на добрите практики в чужди пристанища, анализ на съществуващите бизнес процеси между страните, извършващи дейност в българските портове, включително ползваемостта на този тип електронна услуга у нас и изграждането на проектна платформа.

Участниците в международната търговия у нас, свързани с морските пристанища, координират действията си чрез традиционните методи на комуникация – хартиени документи, телефон, имейл или факс. Липсата на информационна система на пристанищната общност налага използване на документи на хартиен носител, както и необходимостта от физическо присъствие за координиране, което води до забавяне на бизнес процесите и до по-високи разходи. Изследването на добрите практики са доказали, че повишаването на конкурентоспособността на морските пристанища, организирането на модерен транспорт и логистика са немислими без използването на информационните технологии.

Морските пристанища, като центрове в международната търговия, играят важна роля както във веригата на доставките, така и осигуряват връзките между морския и другите видове транспорт – автомобилен, железопътен, въздушен и речен. Те са изправени пред непрекъснати промени и предизвикателства в международната търговия, подложени са на силна конкуренция във време на икономическа стагнация или рецесия, изтъкват от ДППИ, подчертавайки необходимостта от внедряване на повече електронни услуги за сектора.