С два дни повече ще са почивните дни през следващата година, ако бъде прието предложението на социалното министерство за промени в Кодекса на труда и вече няма дълги уикенди, които да се отпускат от Министерския съвет, пише "24 часа".

Националните празници да са стриктно записани в Кодекса на труда, а дълга почивка да се отпуска единствено ако празникът е в събота или неделя. Тогава ще се почива и в понеделник, предвиждат подготвените промени, съобщи социалната министърка Зорница Русинова.

През 2017 г. извънредни почивни понеделници ще има на 2 януари, тъй като официалният празник 1 януари се пада в неделя. Понеделник, 8 май, също трябва да бъде почивен, ако промените бъдат приети до края на тази и влязат в сила от началото на следващата година. Ако остане досегашният ред, Министерският съвет би могъл да отпусне 2 януари за почивен, но срещу отработване в събота. 6 май обаче се пада в събота и няма да има дълъг уикенд. Останалите празнични дни се падат в средата на седмицата или в петък и при тях също няма да има допълнителни почивни дни през следващата година. Така при приемане на новите правила през 2017 г. ще се почива извънредно 16 дни В тях влиза и Великден, който по Кодекса на труда се празнува 4 дни.

При запазване на досегашния ред - правителството да определя празничните дни, догодина те би трябвало да са 15, но ще има поне една работна събота. През 2016 г. почивните дни щяха да са поравно, ако важаха предложените от Зорница Русинова промени. Със сливането на празниците със съботи и недели за тази година се получават 13 празнични дни по досегашните правила. Ако важаха новите, щяха да са само 8. През 2016 г. обаче имаше и четири работни съботи и при прибавяне на нормалните уикенди общо почивните дни през годината се изравняват и по двата варианта.

"През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това създава предпоставки част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си", обясни Русинова. Според нея, ако бъдат приети предложените нови правила - дълъг уикенд с почивен понеделник, ако празникът се пада събота и неделя, ще донесе повече предвидимост за бизнеса. Официалните празници, които се падат през седмицата, ще бъдат неработни, но само по един ден. “Освен това почивните понеделници няма да се отработват”, каза тя.
Сливане има само в Румъния, Унгария и Латвия Само в още три държави в Европа има сливане на празничните дни с уикенда, каквато е практиката в момента в България. Това са Румъния, Унгария и Латвия, съобщи шефът на икономическата комисия на Народното събрание Петър Кънев. В тези три държави има и отработване на извънредните почивни дни в събота.