За тези четири почивни дни българите са изхарчили половин милиард лева. За почивка у нас са отишли 81 милион лева, или средно по 225 лв. на човек. Според други данни продължават да растат депозитите на домакинствата в банките и те са вече 45 милиарда лева. Тези цифри, както и изказването на премиера Бойко Борисов, че българинът се видя с пари, щом пътува по време на празници, коментира банкерът Левон Хампарцумян по Нова тв.

„Не бих обобщавал. Предприемчивият българин, този който има работа, който е находчив, има добър бизнес, може да разполага средства, които да похарчи за почивка. Тези, които са по-амбициозни, предприемчиви, с малко късмет и усилия, постигат повече и могат да си позволят да си купят кола, да се качат на новите магистрали и да отидат до Созопол, Охридското езеро или до Гърция. Това е средната класа на България, такава каквато е. Би било хубаво да е по-голяма. Забогатяването започва с елементарната амбиция – да постигна нещо, да спечеля. Най-добрата позиция на държавата в тези неща е да не пречи.“, каза той.

Банкерът потвърди, че растат депозитите на домакинствата.

„Как ще разбираме това - зависи дали ще виждаме бутилката наполовина пълна или наполовина празна. Зависи дали това ще бъде използвано в инвестиции. Ако искаме да сме песимисти – хората се чувстват несигурни и затова спестяват. Но тези цифри означават най-вече, че хората имат доверие в лева и в банките. В момента тенденцията е да се поддържат ниски лихви.“, добави той.