Общинският съветник Атанас Терзиев, който е номиниран от ГЕРБ за кандидат за кмет на Несебър в предстоящите местни избори излезе с конкретни идеи за облекчаване на автомобилния трафик в морската община.

В пика на туристическия сезон движението в общината се парализира. „Ето защо, предлагам няколко идеи за облекчаване на движението по централните улици в общината. Коментирайте и споделете и своите идеи. Казусът с транспорта трябва да се реши незабавно, защото не е само въпрос на удобство, но е пряко свързан с пътната безопасност и общественото здравето. “, призовава той.

Ето и предложенията му:

С изключение на главния път Бургас – Варна, най-натовареният участък в община Несебър е улица „Първа“ в Слънчев бряг. Задръстването по нея обикновено се влошава в следобедните часове, когато автобусите с работниците и летовниците напускат курорта. Това предизвиква огромни опашки от автобуси по спирките и тотално блокира трафика по улицата. Решението на този проблем е в няколко иновативни решения.

1. На първо място е изграждане на алтернативен маршрут. Това е паралелна улица на ул. „Първа“. Започва от кръговото кръстовище на входа на града, при отбивката за кв. Черно Море и продължава на север до супермаркет „Младост“ в Сл. Бряг. Тази улица вече е частично изградена. Трябва да се свържат отделните сегменти с нов път.

2. Важна част от този проект е и изграждането на втори мост на р. Хаджийска , за да свържат участъците от двата бряга. Това е едно решение, което стои пред очите на всички вече години наред. По този начин голяма част от трафика от ул. „Първа“ ще се пренасочи. Така ще се случи и с автобусите превозващи сезонните работници, които са сред основните причини за задръстванията на ул. „Първа“.

3. Друга важна част от цялостното решение за облекчаване на трафика е изграждане на нова автогара на входа на гр. Несебър. За целта има отреден терен на територията на бившето предприятие „Възраждане“. Така трафикът на големи междуградски автобуси по централната улица в Сл. бряг и в гр. Несебър ще бъде преустановен. Трябва да бъдат реорганизирани вътрешните линии на градския транспорт, които така или иначе се движат по тези маршрути, за да осъществят връзка с новата автогара.

4. На входа на града трябва да се изгради буферен паркинг за посетителите, който отново ще бъде свързан с вътрешните линии на градския транспорт. И за паркинга има подходящ общински терен

5. Буферен паркинг да се направи и в Равда и Обзор, за да се облекчи трафикa по централните им улици.

6. Общината трябва да подкрепи алтернативните методи за персонален транспорт, като спешно изгради пешеходна и велоалея от Слънчев бряг до с. Кошарица и до с. Тънково .

7. Последната част от скоростния път Слънчев бряг - Бургас трябва да се довърши от държавната Агенция Пътна Инфраструктура. Това е отсечката от „КПП Кошарица“ до гранд маркет „Жанет“.