Бях президент в трудни години, във време на нестабилност и рекорден брой кризи. Преминахме успешно през 3 парламентарни кризи, 2 вълни на граждански протести и 2 служебни правителства. Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, заедно преминахме през трудностите. Горд съм да бъда първия президент, инициирал референдум. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщението си към гражданите по повод краят на мандата си. „България бе остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона. България бе добър приятел за всички в региона, силен член на НАТО и доверен партньор на ЕС”, отчете Плевнелиев. „25 държавни глави дойдоха в България през последната година от мандата. Бях най-активния президент на България на международната сцена”, добави той.

„Бях президент, но и кризисен мениджър. Успях да преведа България през трудностите. Запазих президентската институция като гарант на приемственост. Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах”, подчерта той.

„Не си мълчах, не се крих зад удобна фразеология. Избрах и отстоявах европейския път, защото вярвам, че това е пътят, зададен от Апостола на свободата”, каза още Плевнелиев. По думите му, страната ни трябва да продължи да работи за единение, а не за разединение на ЕС. „Ще продължа да работя за силна България в силен Европейски съюз”, зарече се Плевнелиев.

В обръщението си Росен Плевнелиев оцени мандата си като безспорно много труден, но достоен и успешен и посочи, че е бил президент в трудни години, във време на извънредна нестабилност, на голямо напрежение във вътрешнополитически план и рекорден брой кризи в региона, Европа и света. Той припомни, че по време на мандата му страната е преминала успешно през три извънредни политически и парламентарни кризи, две вълни от граждански протести и две служебни правителства.

Росен Плевнелиев отбеляза, че от решаващо значение е била принципната позиция, сътрудничеството с политическите партии, но и с гражданското общество, за да се успокои нацията и да се гарантира успешен преход към нов парламент и правителство. "Застанах зад гражданите, отидох при протестиращите, организирах граждански дебати, отворих президентската институция за всички", отбеляза Плевнелиев. Той каза още, че е горд, че е първият български президент, инициирал референдум и в чийто мандат са се провели три демократични допитвания.

Президентът Плевнелиев заяви, че въпреки бурите е държал здраво посоката на демократичното и европейско развитие на страната. "България беше остров на стабилност и незаобиколим фактор в региона, добър приятел за всички в региона, доверен партньор в ЕС, силен член на НАТО", изтъкна той.

Плевнелиев каза, че е бил президент, но и кризисен мениджър и е успял да преведе България през трудностите по достоен и успешен начин. В условия на тежка криза на доверието в институциите и политиците, е запазил президентската институция като гарант за приемственост, надпартиен и национално отговорен подход.

„Оставаме заедно. За мен бе чест да служа на народа си. Да живее България!" Това бяха последните думи на Плевнелиев. /БЛИЦ/