Повдигнаха обвинение на зам.-министъра на външните работи в оставка Христо Ангеличин, предаде репортер на БГНЕС.

Обвинението е за злоупотреба със служебно положение заради престъпване на Закона за обществените поръчки.
Ангеличин се намира в столичното следствие и дава показания. В края на миналата година прокуратурата образува досъдебно производство срещу служители на МВнР за престъпление по служба. Става въпрос за закупуването на телефонни централи.
Тогава Ангеличин коментира: "след като прокуратурата се намеси по донос отвътре, от самото министерство, сме спрели закупуването на тези централи, защото няма нищо по-сладко от това прокуратурата да извърши своята проверка, да каже, че няма нищо и тогава да продължим". Мнението му бе, че това е атака от страна на БСП.
Днес Софийска градска прокуратура го привлече като обвиняем и съобщи официално: Досъдебното производство е образувано от СГП по сигнал на Кристиан Вигенин и касае действията на заместник-министъра повод закупуване на компютърни телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната ни.
Според обвинението в периода от 17.11.2016 г. до 05.12.2016 г. в гр. София, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – заместник-министър на външните работи, нарушил служебните си задължения с цел да набави за „Б.“ООД облага и от това са могли да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на 429 422 евро /839 876,43 лв./, както и нарушаване на принципите на равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност от страна на МВнР като публичен възложител на обществени поръчки.
Със своя заповед от 08.10.2015г. министърът на външните работи е упълномощил Христо Ангеличин да наблюдава и контролира дейността на структурни звена Дирекция „Бюджет и финанси“, Дирекция „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“ и Дирекция „Сигурност“.
Във връзка с предстоящото председателство на Р България в съвета на Европейския съюз, от МВнР бил изготвен „План за подготовка на българското председателство на съвета на ЕС през 2018 г.“. Според този план подмяната на централите трябвало да бъде извършена през 2017 г., след изпълнение на обществена поръчка.
Необходимата сума за подмяната на телефонните централи била над определения от ЗОП праг, което е налагало провеждане на открита процедура.
Вместо това, а и в нарушение на забраната за разделяне на обществените поръчки, не била проведена обществена поръчка, а Ангеличин разпоредил на ръководителите на 12 задгранични представителства /ПП – Брюксел, ЗП – Брюксел, ПП – Женева, посолства – Париж, Рим, Виена, Берлин, Брюксел, Варшава, Стокхолм, Анкара и ГК Истанбул/ да заплатят незабавно на посочено от него търговско дружество/ „Б“ ЕООД/ общо сумата от 429 422 евро / 839 876,43 лв./.
На всеки посланик били изпратени оферта от това дружество за телефонна централа, банковата сметка на дружеството и проформа фактура от дружеството с посочена сума.
Целта на Ангеличин е била да се облагодетелства дружеството с 429 422.00 евро.
Щети в този размер не са настъпили, тъй като след сезирането на прокуратурата и незабавно започване на проверка от ДАНС в МВнР, част от ръководителите не са предприели действия по закупуване на телефонните централи, а друга част от тях са предприели действия по връщането на парите.
В хода на разследването е изискана цялата документация по случая. Разпитани са по-голямата част от ръководителите на 12- те задгранични представителства.
Христо Ангеличин е с мярка за неотклонение „Подписка“.
СГП е уведомила КОНПИ за повдигнатото обвинение на Ангеличин.
Разследването продължава.

Отделно Градската прокуратура образува и досъдебно производство срещу ръководни длъжностни лица от Министерство на външните работи за престъпление по служба и безстопанственост. Става дума за непровеждането на обществена поръчка от МВнР по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на Министерство на външните работи.
Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, от МВнР са сключили две споразумения - от 15 януари 2016 г. и от 22 април 2016 г., с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.
Целта е била да се облагодетелства търговското дружество, което не е имало сключен договор с МВнР, а само с МЗХ. По силата на двете споразумения МВнР се е задължило да заплати за 6 месеца на дружеството общо сумата от 700 000 лв. за самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки.
От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на външните работи, съобщават от прокуратурата. /БГНЕС