Правителството в оставка одобри отпускането на 10 млн. лева за повишаване на заплатите на служителите в затворите.

"Многократно сме съдени за условията в затворите, а служителите там работят при тежки условия, имаше и диспропорция в заплатите в сравнение с други структури"- Това каза премиерът Бойко Борисов.
Правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че системата е недофинансирана отдавна и над 7 години не са увеличавани заплатите на служителите. Това е довело до напускане на голям брой надзиратели и въпреки многото конкурси свободните бройки не се заемат.

Захариева посочи още, че пълният състав по охрана в местата за лишаване от свобода е свързан и със сигурността. Отпуснатите пари пък ще позволят заплатите в затворите да се доближат до тези в останалите структури в системата за сигурност. Решението не е предизборно, а от август миналата година, каза тя. За първи път през 2016 г. са закупени металотърсачи навсякъде в затворите, посочи правосъдният министър и уточни, че в затвора в Белене ще бъде внедрена система за заглушаването на устройствата от мобилните телефони. В затворите текат и ремонти, защото България плаща обезщетения за лошите условия, присъдени от съда, напомни правосъдният министър.