Очаква се днес да бъде избран новият председател на Европейския парламент. Седем евродепутати се борят за ръководния пост на законодателната институция в Страсбург. Първите резултати от гласуването се очакват след 12:30 часа българско време.

Нито една от парламентарните групи няма самостоятелно мнозинство за избирането на председател в 751-членния парламент.

Затова в досегашната практика за този пост винаги са се търсели коалиции между големите партии, определящи себе си като „проевропейски“. Отиващият си ръководител на ЕП Мартин Шулц от социалдемократите например беше избран с голямо мнозинство преди 2,5 години благодарение на гласовете от десницата и либералите.

Днес обаче коалиционното споразумение е разтрогнато и всеки залага на своя кандидат. ЕНП издига бившия еврокомисар Антонио Таяни, а ПЕС лидерът на своята парламентарна група Джани Питела.

С по-малки шансове са Ги Верховщад от Либералите, Джийн Ламбърт от Зелените и Хелга Стевенс от консерваторите. Крайно-левите и крайно десните залагат на Елеонора Форенца и Лауренциу Ребега.

Двамата основни претенденти от левицата и десницата обещаха да не разчитат на гласовете на еврофоби и националисти в парламента. Таяни и Питела все пак се надяват да привлекат подкрепа от другите парти, защото гласуването ще бъде тайно. Ако никой от 7-те кандидати не с събере половината плюс един от действителните гласове, ще се проведат още 2 тура. На последния 4-ти кръг от гласуване остават само първите двама кандидати. За победител се обявява този, който събере повече подадени бюлетини. Сложната изборна процедура може да продължи и до късно вечерта, ако не се оформи ранно мнозинство около един от кандидатите.