Заместник-председателят на СДС Костадин Марков разкри основните мотиви, с които Реформаторският блок ще опита да реализира третия мандат. Ето какво каза той в ефира на БНТ за взетия днес мандат:

„Имаше два модела на поведение: разхождаме се до Президентството, снимаме се с Плевнелиев, заявяваме бодряшки за пред камерите, че сме готови за избори и си тръгваме. Или поемаме риск, подхождаме отговорно, взимаме трудно решение и даваме шанс на сегашното Народното събрание да сформира мнозинство, което да излъчи легитимно правителство. Това е позицията и на президента Плевнелиев. Дори 1% шанс да има за избягването на предсрочните избори, то ние ще се опитаме да го използваме”, заяви Марков.

Марков каза още, че сега е необходимо редовно правителство.

„Трагедията в Хитрино показа, че властта има капацитет да се справя с кризисни ситуации. Институциите безспорно реагираха добре. Но представете си, че сега управляваше служебен кабинет. Служебният премиер нямаше да се ориентира една седмица откъде да вземе пари, за да подпомогне пострадалите. Представете си и нещо друго – ами ако се струпат бежанци на южната ни граница?”, допълни Марков.

По негови думи за Блока сега са важни политиките около, които ще се обединят управляващите, а не постовете и службите.

„Реформаторският блок в момента не взима мандата, за да предлага министри. Идеята на Блока е да продължим живота на добре работещото сегашно правителство. Да, може и да има сменени министри, но идеята е да запазим цялостната визия и стратегия на настоящото дясно управление”, каза още Костадин Марков.

„Не е най-важно кой е премиер. Важно е да има правителство, подкрепено от мнозинство в този парламент. Дълбоко не вярвам, че служебно правителство може да се справи по-добре”, заключи той.