Мощно мигане на аварийни светлини на автомобили настана по бул. „Тракия“ в бургаския ж.к. „Славейков“, който вече е една от ключовите артерии на новата бърза линия Б2 и като такава, трябваше да бъде изчистена от коли. Първите дни нямаше автомобил, който да стои повече от минута спрял, защото веднага към него се приближаваше патрулка, която прогонваше шофьора-тарикат. „Днес обаче хората оставят колите, докато си свършат работата в намиращите се наблизо търговски и административни обекти. Номерът им е да включат аварийните, а всъщност остават дълго там, някои дори пазаруват спокойно вечерята си и изобщо не им пука“, недоволстват шофьори, които явно прибързано се зарадваха, че най-после има един нормален булевард в комплекса, по който да не лавират между паркирали автомобили, изскочили от тях хора, пресичащи в тъмното като камикадзета и всевъзможни други препятствия.

„Тук има много заведения, магазини, банкови офиси, както и такива на мобилни оператори. Собственици на самите обекти са обезпокоени, че клиентите им няма къде да паркират, но пък не може да се задръства отново улицата. Все пак е по-безопасно, по подредено и по-уредено с новия вид на булеварда. Не може винаги да си остане задръстената уличка „Разделителна“, коментираха жители на намиращия се там блок 46. Най-лесното оправдание на шофьорите е, че няма паркинги, където да оставят колите си. И въпросът, който вечно избива е: Къде да спра?

„Обикалям по един час комплекса, за да се прибера вкъщи, наистина всички пространства наоколо са пълни с коли, там са огромни блокове – 18-етажни, 12 -етажни с по-много входове, някои от жителите им повече от две коли. Мислехме, че проблемът е невъзможност за изграждане на паркинги, а се оказа, че самите ние пречим на това. Покажете ми, кой е този от близките блокове, който е против изграждането на паркинг, за да паркирам у тях“, вбесен каза жител на блок 77, който се намира на бул. „Тракия“ пред БургасИНФО. Оказа се, че именно междусъседски конфликти са причината за липсата на паркоместа.

Същевременно улицата, назовавана през годините с разговорното име Събирателна, се пука по шевовете след превръщането на Разделителна в бул. „Тракия“, но въпреки името си – едва ли може да събере всички желаещи да паркират. Там, в момента вечер е трудно да се разминат две коли от нощуващите край тротоара автомобили, а автоубсната спирка на новата линия 13 е почти неоткриваема. Добре, че жителите на района я познават и могат да я потърсят сред колоните коли.

Припомняме на всички жители на този район, които всекидневно се вбесяват, обикаляйки за паркинг, че причината да няма такива е несъгласието на част от съседи да паркират коли пред блоковете им. Част от местните жители настояват за места за колите си, но други – пускат жалби и спират строителството.Така беше спрян, например, паркинг зад блок 58, където машините бяха започнали обработката на терена, но след буйно несъгласие от съседи, те си тръгнаха. В момента мястото представлява буренясала площ, обсипана с боклуци, хвърлени вероятно точно от същите жители.

БургасИНФО припомня, че преди дни кметът Димитър Николов заяви, че Общината има готовност за изграждането на паркинги върху 6 терена - около блоковете 58,59,67,19, 119. На практика битката е между жителите, тъй като за паркинг трябва да има съгласието на местните жители. Затова, ако няма къде да паркирате- се обърнете към домоуправителите, за да потърсите възможност да реализацията на изграждането на паркинги.

Известната като Събирателна днешна ул. "Константин Преславски", въпреки името си, трудно може да събере всички коли

Мигаме.... на бул. "Тракия"

Тук трябваше да има паркинг, вместо бурени и боклуци

Така изглежда паркингът зад "Технополис", но там е нямало недоволни съседи, просто защото е питано само ръководството на търговския обект

Още мигащи на бул. "Тракия"

Тук трудно сред колоните коли може да се открие спирката на автобус 13, добре, че местните жители я знаят