Варненският бизнесмен Веселин Марешки, който се превърна във феномен в Айтос, тъй като не му достигнаха едва 20 гласа да спечели първото място по доверие на президентските избори, може да се размине с приза Почетен гражданин на града, но очевидно има политически привърженици. Резултатът от изборите не може да не остане незабелязан от местните партийни централи и се подлага на сериозен анализ. Поради мощния резултат, който той получи, потърсихме общинския съветник Петър Янев - инициатор за удостояването на Марешки с най-престижното звание на общината, което така и не стигна до гласуване в Общинския съвет, за да даде своята оценка към днешна дата за позицията на бизнесмена сред местните жители и защо той е толкова значим там.

Янев, който е представител на БДЦ в местния парламент, предложи Марешки да бъде Почетен гражданин на Айтос преди месеци, като за това имаше и подкрепата и на ДПС, които може би след това горчиво съжаляваха за популярността на бизнесмена, който взе на първи тур огромна част от техните гласове. То не стигна до гласуване, тъй като беше изтървана процедурата по входиране на предложението, а и местните политически сили решиха, че това ще бъде намесване в избора на гражданите, тъй като отличените личности получават наградите си навръх празника на града – Димитровден, който тази година беше точно в разгара на предизборната кампания за държавен глава.

„Веселин Марешки имаше отдавна тръговски обекти тук - две аптеки, бензиностанция. Така придоби голямо внимание. При дебатите на национално равнище, в които участва, се показа много адекватен на икономическата обстановка в България, в която хората трудно свързват двата края. Той съвсем естествено придоби голяма популярност тук, особено чрез бензиностанцията. Вижда, че цените в България са силно спекулативни – не може в Австрия едни литър дизел да струва 1 евро, а в България – да е на цена над 2 лева.“, анализа Янев разлутатите от вота.

Той заяви, че е готов отново да внесе предложение за удостояване на Марешки с приза Почетен гражданин. „Предишния път закъсняхме, вината е моя, бяхме пропуснали срока за входиране на предложението. Ако се получи искане, наистина ще го входирам пак“, добави той, видимо очарован от бизнесмена. Той дори заяви, че е готов да му помага политически при така коментираните извънредни парламентарни избори, ако реши да се яви на тях със собствена формация.

„Аз мисля, че ако той продължи, ако се опре на хора с политически опит, които са чисти, некорумпирани, има възможност да бъде трета политическа сила“, обобщи Янев.