Жандармерия от Бургас и Кърджали е изпратена в Центъра за бежанци в Харманли. Това съобщи пред "Хоризонт" главен комисар Христо Терзийски - началник на Главна дирекция "Национална полиция". Той уточни, че обстановката в момента в лагера е спокойна, но напрежението сред мигрантите остава. Разбунтувалите се по-рано днес бежанци са основно от Афганистан, твърди комисар Терзийски.

По данни на неговите колеги, основните искания на обитателите на центъра са преминаването на стария режим, свободен за напускане на центъра и осигуряване на достъп и път към Западна Европа. „Колеги са командировани от съседните районни управления на Харманли, тоест от района на Областна дирекция-Хасково, а допълнителни сили имаме от жандармерия от Зонално жандармерийско управление-Бургас и Кърджали", каза той, цитиран от „24 часа“. На въпрос дали ще останат тези подразделения в лагера в Харманли, началникът на Главна дирекция "Национална полиция" отговори: "Ще предприемем всички действия по наша преценка, съобразно оперативната обстановка. Ако е необходимо, можем да увеличим полицейските сили, ако не е нужно, може да ги редуцираме. Така че ще се съобразим със ситуацията, а и с вижданията на колегите от Агенцията по бежанците, тъй като там те са административните, компетентни служби, които следва да въвеждат ред на територията на центъра заедно с наетите фирми за охрана. В момента ситуацията е спокойна, но динамична.".

По-рано през деня днес мигранти от бежанския център в Харманли се вдигнаха на бунт. Недоволството им прерасна в агресия - те започнаха да хвърлят камъни срещу жандармерията. Запалиха и няколко гуми в знак на протест.

От МВР съобщиха, че недоволството е заради забраната да напускат свободно центъра. По данни на полицията в 12 часа към 2000 души са излезли на плаца на лагера, който е бивша казарма. Мигрантите изпочупили част от мебелите в столовата и административната сграда, съобщи Нова тв.

Във връзка със случая вече има образувано досъдебно производство за хулигански действия и повреждане на имущество.

Бежанците настояват да бъдат пуснати към Сърбия, а оттам - към Западна Европа. Допълнителното напрежение дошло от поставянето на центъра под ключ преди три дни.