От публични места ще бъдат премахнати лозунги, фотоси, знаци и предмети, създадени през комунистическия режим в периода 1944 - 1989 г. в негова възхвала.

Ще се премахват и знаците и предметите във възхвала на БКП и нейните ръководни дейци. Забранява се и поставянето на такива знаци на публични места.

Това регламентират приетите на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Те бяха предложени от Методи Андреев от ГЕРБ и депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков.

В гласуването участваха 153 народни представители, от които 104 бяха "за", 46 - "против", а трима се въздържаха.

Законопроектът беше подкрепен от депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт (ПФ), "БДЦ - Народен съюз". Против бяха депутати от БСП, АБВ, ПФ и "Атака", предаде БТА.

Ако определени предмети или сгради не могат да бъдат премахнати, на тях ще бъдат поставяни табели с надпис, който посочва, че комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон. Токава табела най-вероятно ще бъде монтирана и върху паметника на Съветската армия „Альоша” в Бургас. Темата с „Альоша”, който е в сърцето на града, от години се обсъжда в Бургас. За преместването на паметника не веднъж са се обявявали от СДС, а след това и от Реформаторския блок. Заради солидната конструкция, през годините се появиха предложения „Альоша” да не се мести, а просто да бъде преобразен.

Според промените, гласувани днес, в учебните планове на училищата и университетите комунистическият режим ще трябва да получи обективно отразяване в съответствие със закона.

Законът предвижда и глоби за неспазване на новите разпоредби.

Разискванията по промените продължиха близо три часа, преминаха през лични истории, през обвинения от ляво и от дясно, през Възродителния процес и стигнаха до последните президентски избори и бъдещето на страната. Място на парламентарната трибуна намери дори бутилка холандска бира с червена звезда в логото, отбелязва БТА.

Депутатите от БСП напуснаха пленарна зала след приемане на законопроекта.

Склуптури, паметници, картини и фотоси, които пресъздават образи, персонажи или събития от историята на БКП или от периода от 1944 до 1989 година ще могат да бъдат предоставяни на Музея на социалистическото изкуство.