Валонското провителство отхвърли късно снощни и последното компромисно предложение на Европейската комисия за промени в търговското споразумение между Европейския съюз и Канада (СЕТА), което да удовлетвори исканията им.

Южният регион на Белгия - Валония, блокира споразумението за създаване на свободна търговска зона между Европа и Канада, съобщава Dnes.bg.

Премиерът на Валония Пол Маньет заяви, че е постигнат напредък, особено в областта на земеделието, но той не е достатъчен, за да бъде вдигнато ембаргото върху насроченото за 27 октомври подписване.
Преговорите между Европейската комисия, която договори СЕТА, и валонското правителство текоха през целия ден вчера, включително по време на срещата на върха на ЕС, която се провежда в Брюксел.

В крайна сметка Европейската комисия помоли канадската министърка за международната търговия Кристия Фриланд да прелети спешно Атлантика и да се обясни лично с валонците.

Регионалното правителство е свикано извънредно тази сутрин, за да вземе окончателно решение, след като държавите от ЕС дадоха на Валония срок до 15 ч. днес. Ако декларацията на местния парламент срещу СЕТА не бъде оттеглена, ЕС заплашва, че ще отмени срещата на върха ЕС-Канада, насрочена за четвъртък.

Белгия обяви, че макар на федерално ниво да одобрява споразумението и че останалите й региони също са "за", премиерът Шарл Мишел не може да го подпише без съгласието на Валония.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че ако регионален парламент е в състояние да блокира ЕС, това би имало тежки последици, включително невъзможност на Съюза да взема решения в бъдеще.

На подобно мнение е и председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който прогнозира, че при провал СЕТА може да се окаже последното общо търговско споразумение в ЕС.

Валонският парламент гласува срещу СЕТА преди 10 дни с мотива, че то не защитава достатъчно местни бизнес от мултинационалните компании. Премиерът Маньет заяви, че най-трудно за приемане е заложеният в него механизъм за арбитраж при спорове между компаниите. Европейската комисия пък се гордее с него, тъй като смята, че той ще подобри независимостта при вземане на решенията спрямо досегашния модел при гледане на подобни дела, тъй като те ще бъдат поверени на специално назначени за целта съдии.

България и Румъния също чакат вест от Канада в отговор на искането си да получат в писмена форма обещанията, дадени от канадския премиер Джъстин Трюдо по телефона за отпадане на визите. Борисов обясни, че резервите не са, "защото искаме да се заяждаме", а защото "търговия се прави от две страни".

Намирането на изход от проблемите около