Ще последва ли Италия примера на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз? Отговорът може да разкрият движението на капиталовите потоци.

За да се запази балансът на сметките в Еврозоната, централните банки на Стария континент проследяват потоците от пари между членовете на Валутния съюз.

Ако например един вложител премести 100 евро от Ботуша към Германия, то Централната банка на Италия записва пасива на Еврозоната, а Бундесбанк записва кредит, сочи коментар от агенция Bloomberg.

Напоследък централната банка на Италия регистрира много задължения към евросистемата.

Общо 78 милиарда повече са натрупани от края на май, преди Великобритания да гласува да напусне ЕС.

Защо същевременно се регистрират ускоряващи изходящи парични потоци от Италия? Едно от обясненията е, че хората се притесняват за състоянието на банките в страната, които страдат от последици от лошото кредитиране, недоброто управление и новата система за надзор в Еврозоната.

Другата страна е политическа. Италианският премиер Матео Ренци заложи на карта съдбата си с идеята да се проведе референдум. Зелената светлина за допитване до народа относно промени в конституцията на страната обаче може да засили противниците, които да поискат гласуване дали Италия трябва да остане в рамките на Европейския съюз, или да последва съдбата на Великобритания.

В този контекст не е изненада, че вложители предпочитат да не държат парите си в евро, а биха могли при даден шанс да обърнат състоянието си в лири. /money.bg