Александър Милев е новият директор на Съдърланд Глобъл Сървисиз за Бургас. Той бе официално представен при отбелязването на втората годишнина от отварянето на офиса в морския град. Милев има десетгодишен опит в аутсорсинг бранша. Сега идва в Бургас, за да поеме ново предизвикателство и да надгради постигнатото от компанията в морския град.

Г-н Милев, какви умения трябва да имат кандидатите, които искат да работят в сферата на аутсорсинга? Има ли специални критерии, които трябва да покриват и вярно ли е, че фирмите в този сектор предпочитат предимно млади хора?

Мит е, че аутсорсингът е само за млади хора. Ключовото, което един кандидат за работа трябва да притежава, е базови компютърни умения, работа с интернет, основни познания за Windows, но нищо по-сложно. За нас на първо място е нивото на владеене на чужд език, за да може успешно да се обслужват нашите клиенти. Това е най-важно и за партньорите ни, които държат на стабилно и добро ниво на комуникация. Затова, ако кандидатът владее добре езика и има основни компютърни умения, независимо от възрастта му, той минава стандартното интервю и може да бъде нает на работа. Ние не се фокусираме върху определена възрастова група. Тук не работят само хора между 20 и 30 години. Нашите служители могат да са на всякаква възръст, стига да покриват изискванията.

Бургас е туристически град и в региона има голяма концентрация на сезонни работници, които след края на лятото се връщат по родните си места или търсят работа в зимните курорти. Мислели сте да привлечете част от тях в Съдърланд?

Малко известен факт е, че ние насърчаваме както сезонните работници, така и хора от други части на страната да останат за постоянно в Бургас. Стига да владеят достатъчно добре чужд език, те са добре дошли на интервю за работа. В момента търсим кадри предимно с немски език.

На всички, които имат някакви резерви, искам да кажа, че аутсорсинг индустрията не е нещо, което трябва да ги плаши, а по-скоро да ги мотивира да проявят интерес и да опитат. Защото условията са добри, нивата на заплащане са високи в сравнение със средните за пазара и абсолютно всички законови изисквания са спазени. Нашите служители имат допълнителни социални и здравни осигуровки, получават ваучери за храна, имат организирани тиймбилдинги и различни други събития през годината, подредена офис среда и зала за игри и отдих.

Казахте, че насърчавате хора от други градове да се преместят в Бургас, за да работят за Вас, но точно как – покривате ли разходите им за преместване и квартира?

Имаме програма, с която покриваме част от разходите по преместването, както и част от първоначалните разходи за квартира. Така дори хора, които са от други градове на страната, но искат да се потърсят работа в по-голям град , могат да го направят с нашата подкрепа. Това важи и за бургазлии, които досега се налагаше да работят и живеят в София, поради по-добрият стандарт там, вече могат да се приберат в родния Бургас. Имаме и подобна програма за хора в чужбина, която включва и допълнителни покрития, като транспортни разходи и др.

Вие сте работили дълги години в голяма фирма в столицата, защото предпочетохте да се преместите в Бургас?

Хората по целия свят постоянно сменят местожителството си, водени от работата си, мотивацията си за развитие и за опитване на нещо различно. В България, вижданията са малко по-различни и хората трудно предприемат подобна промяна. Лично аз съм пример как можеш да излезеш дори от голям град, като София и да се преместиш в Бургас с основен мотив работа. Това могат да го направят и други, ако осъзнаят, че могат да получат сериозно отношение от работодатели като Съдърланд. Сравнявайки със София, мога да кажа, че Бургас е много чист и спокоен град, няма ги безкрайните мъчителни задръствания и до офиса се стига за по-малко от 10-15 мин с кола от почти всяка точка на града. Офисът ни в Бургас предоставя приятна работна атмосфера и като цяло нивото на стрес е по-ниско от столицата. И не на последно място, не трябва да забравяме че си „на няколко крачки“ от морето.