Депутатите изненадващо решиха, че излизат във ваканция заради предстоящия вот за президент още от днес.
Заседанието на парламента неочаквано бе закрито, а следващото бе насрочено за 9 ноември, когато вече ще е минал първият тур на изборите и политическите страсти би трябвало да са се поуспокоили.

Първоначалната идея беше почивката на народните представители да започне на 26 октомври и да продължи до 4 ноември, но Николай Александров от "Атака" поиска още от днес народните представители да се разпуснат, защото на всички им е ясно, че предизборната кампания, която водят политиците от всички партии, излиза извън пределите на пленарната зала и не е редно цената за това да се плаща от обществото.

"Всеки, който участва в кампания има бюджет за това нещо и нека с този бюджет да си прави кампанията. Аз съм против да се харчат държавни пари за кампания оттук", мотивира се той и така успя да убеди 93-ма народни представители, които застанаха зад предложението му.

Социалистите пък бяха единствените, които се обявиха категорично против каквато и да е предизборна ваканция за парламента.
От БСП предупредиха, че ако парламентът не заседава се поставят под риск приемането на държавния бюджет за следващата година и данъчните закони, които вървят в пакет с него.

"Питам какво прави Министерския съвет, да го разпуснем и него, защото сега преди изборите се сети за учителите и им качи заплатите, за здравеопазването и прави гръмки обещания, за общините, на които ще даде средства", каза Бойчев.

Той призова депутатите да продължат да работят по време на кампанията: "Така правите лоша услуга на Цецка Цачева, защото когато се върне тук след изборите ще й е много трудно да навакса със законодателната програма".