"Три пъти се е увеличил броят на децата, които се хранят в училищните столове, след цялостната им модернизация и реконструкция". Това заяви зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, след като инспектира обновеното помещение за хранене в ОУ "Братя Миладинови" в централна градска част. Отворени за журналисти бяха и столовете на ОУ "Петко Росен" в к-с "Меден рудник" и ОУ "Антон Страшимиров" в к-с "Славейков".

От 15 септември, 18 от общо 24-те училищни столове на територията на общината са с променена визия и обновено меню. Останалите 6 не са ремонтирани, тъй като има обжалване на избора на наемател. След приключване на законовите процедури, те също ще бъдат обновени, съгласно изискванията.

До този момент инвестицията на фирмите наематели само в трапезариите на 18 училища възлиза на 1 900 000 лв.

Оборудването в трапезариите е изцяло ново, модерно, функционално, съобразено с възрастта на учениците. Всички обекти са с монтирани модерни линии на самообслужване с топла, студена витрина, модул за хляб и прибори, а на учениците от I и II клас се сервира.

По идея на кмета Димитър Николов от началото на тази учебна година започна да се въвежда изцяло здравословно меню за свободна консумация на учениците.

Цялостната реконструкция на училищните столове е част от Програмата за здравословно хранене на Община Бургас. Ремонтът на амортизираната и остаряла база в столовете на всички училища е втората сериозна крачка, заложена в концепцията на програмата, след въвеждането на здравословно и пълноценно хранене в детските градини.