Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева ще се яви на изборите за държавен глава с номер 17 в бюлетината. Това отреди жребият, изтеглен в сряда в Централната избирателна комисия.

Кандидатпрезидентската двойка на БСП – ген. Румен Радев и евродепутатът Илияна Йотова, ще участват в надпреварата под номер 13, съобщи Нова тв.

Жребият отреди десният кандидат Трайчо Трайков да е под номер 7, а издигнатият от инициативен комитет бивш премиер Пламен Орешарски – под номер 4.

Първото име в бюлетината ще бъде това на Светослав Витков. Красимир Каракачанов и Явор Нотев влизат в битката за "Дондуков" 2 под номер 19. На Татяна Дончева пък беше отредено 12-ото място в списъка.

„17 е добър номер. Още повече, че цифрата 1 е началото. Ние първи сме се регистрирали – тя означава смелост, амбиция. 7 пък е мъдрост и късмет. А двете заедно - 7+1, прави 8. Знаете, че 8 е числото на майката”. Така депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева коментира жребият за управляващата партия.

От БСП пък коментираха, че номерът на техните кандидати – 13, ще бъде фатален за ГЕРБ.

„Ние не сме по номерата. Ние правим реална политика. Г-н Калфин е лидер в кампанията и много разчитаме, че всички медии ще се съобразят с Изборния кодекс и няма да се опитват да пренаписват правилата - да фаворизират един или друг кандидат”, коментира Румен Петков от АБВ.

На тези избори претендентите са рекорден брой. Общо 23 двойки влизат в надпреварата за „Дондуков” 2. До преди броени часове те бяха 24, но композиторът Митко Димитров бе отстранен от надпреварата заради документални нередности.

Официално предизборната кампания се открива в четвъртък.

ЦИК вече показа образците на бюлеттините. „Новото в бюлетината ще бъде квадратчето „Не подкрепям никого”. Той ще се брои за действителен глас, но не се разпределя пропорционално към никоя от кандидатпрезидентските двойки. Това ще увеличи активността на избирателите, но няма да се отрази при разпределянето на гласовете”, поясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.