БДЦ и „Гергьовден“ са първите политически сили в Бургас, подали сигнали за нарушения за президентските избори. Жалбата на „Гергьовден“ е подадена от лидера Драгомир Стефанов в Районната избирателна комисия и е срещу незаконосъобразно разпространение на агитационни материали на кандидата за президент на БСП ген. Румен Радев.

Съпредседателят на БДЦ Стефан Кенов, който на предходните избори беше представител на ББЦ и в момента се явява представител на коалицията, пък атакува начина, по който са проведени консултациите за разпределяне на местата в Секционните избирателни комисии в община Сунгурларе.

В жалбата се твърди, че КП “България без цензура“ не са били своевременно уведомени за насрочените и проведени консултации при кмета Васил Панделиев. Прави искане РИК Бургас да попълни СИК в Община Сунгурларе с представители на КП “България без цензура“ по представен от тях списък.

„След извършена проверка в Община Сунгурларе и от документите, които ни бяха предоставени, се установи, че поканата за насрочените консултации е била публично - достъпна на официалната интернет страница на община Сунгурларе в законоустановения срок – три дни преди датата на провеждането им 19.09.2016 г. Освен това КП “България без цензура“ са били надлежно уведомени на 12.09.2016г. чрез изпращане на покана на ел.поща на лицето Десислава Балабанова, посочена в регистъра на ЦИК като лице за контакт с политическата формация. В този смисъл твърдението на жалбоподателя, че КП „ББЦ“ поради неуведомяване е била неправомерно лишена от възможността да участва в консултациите при кмета за съставите на СИК в общината, е неоснователна“, се казва в решението на РИК-Бургас.