Изграждането на бежански лагери в Странджа би довело до подмяна на генофонда на коренните жители, заяви председателят на АБВ в Бургас Георги Сталев. Според него съжителството на хора с различни вероизповедания би довело до конфликти на етническа и верска основа. Към момента висящ остава и въпроса как държавата ще осъществява охраната в тези лагери. „Не рискуваме ли България да се превърне в буферна зона за бежанци и то в район, който граничи с Турция. След време този процес би довел до искане за отцепване на автономни области”, каза още Сталев.

Той посочи още, че изграждането подобни лагери ще бъде последвано от ислямизиране на района, това ще предизвика и напрежение.

На населението трябва да е ясно, че идеята за изграждане на лагери от закрит тип в Странджа е апел за превръщането на България в буферна зона. И когато ген. Румен Радев и Красимир Каракачанов отправят този апел, те всъщност доразвиват мисълта на Меркел: Елате тук, но завинаги. Тук има извратено мислене. Да докараш в този район бежанци, които не просто са с друго вероизповедание, без да попиташ населението, ти предпоставящ конфликт”, посочи зам.-председателят на АБВ Румен Петков.