Българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова остана на шесто място след вчерашното гласуване, но според социолога Андрей Райчев премиерът Бойко Борисов не трябва да оттегли номинацията й.

Преди седмица министър-председателят се закани, че ако на 26 септември тя не е на второ място, ще я смени. Райчев обаче е категоричен, че това не може да се случи.

"Бокова не е пешка, която Борисов може да прибере в джоба си. Тя може сама да се оттегли от битката за поста генерален секретар на ООН, но премиерът не може да я оттегли", настоя той пред Нова тв.

Според него новоизбраният шеф на организацията ще бъде от Източна Европа, което давало сериозни шансове за победа на нашия кандидат.

Райчев бе категоричен, че "България няма нужда от скандали", в какъвто би се забъркала, ако смени кандидата си.

По думите му еврокомисарят ни Кристалина Георгиева, чието име беше спрягано като потенциален кандидат, които да смени Бокова, е готова да влезе в надпреварата за генерален секретар на ООН.

Режисьорът Евгений Михайлов коментира, че страната ни ще получи звучен шамар, ако Бокова остане в надпреварата на своя глава, но правителството трябва да я оттегли.

Той посочи, че от 16-те души в щаба й половината са свързани с бившата Държавна сигурност и те са заложили стратегията България да се изложи като Бокова получи червена бюлетина при гласуването.

Така че след като остане на своя глава в надпреварата, ще изложи страната ни, смята той.