В Поморие честването на 108-та годишнина от обявяването на Деня на независимостта започна в 10.30 часа пред паметната плоча на участниците в Освободителната война. Ритуалът по издигане на националния флаг бе съпроводен от химна, в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Ангел Панцирков.

В знак на признателност и дълбока почит към предците ни, свещениците при храм „Св. Рождество Богородично” отслужиха благодарствен молебен, а уредникът на Исторически музей – Поморие Димитър Ницов беше подготвил специално празнично слово. С народна музика и танци Фолклорен танцов ансамбъл „Раковина” с ръководител Владимир Данаилов също поднесе поздрав за празника.

На тържеството присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев, заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет - Поморие Адам Адамов, общинският съветник Васил Костадинов и негови колеги. Всички те, както и присъстващите жители и гости на града, поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на участниците в Освободителната война.

Празничната програма продължи с откриване на международната изложба „Светът е море”, която и в момента може да бъде разгледана във фоайето на НЧ „Просвета 1888”.

Макар че се отбелязва едва от 18 години, Денят на Независимостта вече открива своите традиции и заедно с думите от манифеста ни припомня да се гордеем със своята история и род.