Възможно е част от потока от имигранти да бъде пренасочен през Черно море
, прогнозира евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него, в момента трафикантите правят "прострелване на маршрута" - проверяват се най-подходящите пътища и се следи за реакцията на граничните служби. Това обясни Джамбазки във Варна, цитиран от БТА и БНР.

Според него поради тази причина страната ни трябва да настоява до получи подкрепа от НАТО в борбата с нелегалния трафик. Редно е Граничните служби и ВМС да започнат подготовка за такава съвместна операция срещу нелегалния трафик, посочи евродепутатът.


Той обяви, че депутатите от ВМРО ще внесат серия парламентарни питания, свързани с охраната на сухопътните граници на страната ни. По думите му вътрешното и военното министерство трябва да дадат информация какво е кадровото осигуряване на Граничните войски, дали щатът е попълнен или ще продължи практиката с командироване на служители от вътрешността на страната.

Интересно е също какво е процентното съотношение между служителите на Гранична полиция, които си стоят само в София и тези, които реално носят службата, каза евродепутатът.

Той акцентира, че сериозен проблем е подготовката за зимата. По думите му едното парламентарно питане ще бъде дали са проведени обществените поръчки за осигуряване на дърва за отопление, разполагат ли служителите по границата със зимни облекла, в какво състояние е автопаркът.

Според евродепутата, МВР трябва да даде разяснения и за здравната грижа за граничарите. Тези хора контактуват с мигранти от държави, където се срещат болести, отдавна изчезнали в Европа, обясни Джамбазки. По думите му е редно държавата да се грижи граничарите ни да ходят редовно на медицински прегледи и да разполагат с предпазни средства.

ЕС отпусна пари за България и сега е важно да се следи те да отидат наистина за нуждите на граничарите, а не за ремонт на кабинети в София, допълни Джамбазки. По думите му като евродепутат той ще иска и Брюксел да упражнява такъв контрол.