ЕС се намира в „сложна и опасна ситуация“, при която не бива да се изключва разпадането на Общността. Такова мнение изрази председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц в интервю, публикувано в петък в електронната версия на вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung и цитирано от ТАСС и Фокус.„Когато преди 22 години бях избран в Европейския парламент, не можех и да си представя, че ще възникне такава ситуация. Да, ЕС може да претърпи фиаско, - заяви той. – Ако не бъдем внимателни, той ще се разпадни. Тази възможност престана да притеснява много“.

Според Шулц, гражданите „искат друга Европа“, като в същото време „абсолютното болшинство смята за целесъобразно трансграничното сътрудничество между държави и нации“. Както смята ръководителят на ЕП, трябва „да се предлагат конкретни решения“ на проблемите. „Това започва с факта, че не трябва да се игнорира справедливото изразяване на страховете“ на гражданите, посочи той.

Относно Брекзит, Шулц отбеляза, че „без Великобритания ЕС ще бъде по-слаб“. „Брекзит означава, че ние всички ще загубим“, заяви той. Във връзка с това Германия играе и ще продължи да играе централна роля в Европа, убеден е председателят на ЕП.