„ГЕРБ винаги са вадили собствен кандидат. При нас традиционно по-трудничко, но в крайна сметка избрахме силна номинация. Трайков е добър претендент за поста на сегашния президент Росен Плевнелиев. Влизаме в кампанията с пълни сили“, заяви зам. председателят на СДС Костадин Марков, който е и бургаски депутат от Реформаторския блок.

Той очерта новата ситуация, пред която е изправена коалицията. „Сега ще трябва да докажем, че можем да работим заедно за един общ кандидат.“, заяви той, цитиран от „Демокрация днес“. За полемиката относно избора на обща кандидатура за президент Марко посочи, че лидерът на СДС Божидар Лукарски е изразил позицията на партията.

„Нашият кандидат бе Гроздан Караджов. До последно се борихме за него, но решението на РБ бе общата номинация да се казва Трайчо Трайков. И ние ще се борим за нея.“, заяви бургаският депутат. Той разкритикува изказването на Атанас Атанасов от ДСБ, че гласовете на Лукарски нямали значение.

„Побеснях от позицията на генерал Атанасов. Той каза: „Без значение от гласовете на Лукарски. С тях или без тях - няма никакво значение...“. Само ще му припомня, че това са гласовете на СДС, а не на Лукарски или на Марков. Ще му припомня, че СДС спечели четири пъти повече съветници от ДСБ на местните избори. Ще му припомня, че ги бихме дори в София, където винаги са претендирали, че им е силата. Идва вот, на който трябва да се явим обединени. А не да даваме воля на желанието да покажем на аудиторията колко атрактивни и готини политици сме. Позицията на ДСБ ми прилича на дете пред блока, което трудно се вписва в групичката. Изяжда бой, бяга настрани, казва не ме боли и се връща. По този начин вредим на кандидат-президентската двойка. Но ние от СДС няма да мълчим, когато някой се отнася по този начин с нашия лидер и с нашата партия“, категоричен е Марков.

Той добави, че СДС е единствената формация в Блока, която направи електронно допитване до своите членове и симпатизанти относно кандидат-президентската номинация. „Ние постъпихме максимално открито и прозрачно. Мисля, че Трайков ще бъде честен президент. Няма да се съобразява с политическата конюнктура и с актуалните силни на деня. Допада ми, че неговите първи послания са свързани със свободата – на личността, на мисълта, на действието. Тези ценности бяха основна база и фундамент тогава когато възникна СДС. Външната политика и геополитическата ориентация на президента Плевнелиев срещат твърдата ни подкрепа. Трайков ще продължи неговата линия.“, смята Марков.