Има ли бъдеще футболният клуб „Нефтохимик“, той ли е гордостта на Бургас и трябва да ли да продължи в Първа лига. Тези въпроси разпалиха дебат на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. „Борим се със зъби и мускули. Повечето от футболистите са гурбетчии, не са от Бургас. Отборът е на дъното. Какво да се прави? Да излезем с достойно вдигнати чела и да излезем от групата. В момента тимът не е светлото лице на Бургас, Бургас не се гордее с него“, каза общинският съветник от ГЕРБ Веселин Пренеров в залата, изказвайки разочарование от представянето на тима. Той посочи, че истинската слава на Бургас са младите интелигентни и талантливи хора, които правят така, че името на града се чува по целия свят. „За тези млади дарования общинският бюджет е оскъден. Започваме тотална атака за ликвидиране на дискриминационна политика към младите хора, които прославят Бургас по света. Защото в момента се стига до там, че нямаме пари за световни олимпиади“, каза Пренеров. Позицията си той изрази по време на дебата в залата по отчета наобщинския съветник от БСП Евгений Мосинов за Общото събрание на акционерите на "Професионален Футболен Клуб "Нефтохимик Бургас 1962" АД. Пренеров направи паралел между значимостта, което има за града представянето на футболния клуб и това на бургаските математици, биолози, музиканти и други талантливи хора.

Общинският съветник от АБВ Антон Коджабашев обаче заяви, че според него е много рано да се вземат генерални решения за бъдещето на футболния клуб. „Да вдигаме бялото знаме преди да е стартирало футболното първенство е рано. Там има хора, които полагат голям труд. Всички сме наясно, че това не е индивидуален спорт. Нека им дадем време и шанс да се подготвят. Спортът си е спорт, да не прибързваме. Съвсем скоро футболът ще бъде на добро ниво“, смята Коджабашев.

В отговор Пренеров заяви, че предложението му е да се помисли за бъдещето на клуба в началото на следващата година, ако представянето на отбора продължава да е незадоволително.“Изключително уважение и респект към вас. Просто предложих, ако нещата не вървят след Нова година – да помислим. За мен Горна Оряховица и Монтана не са повод за бургаско самочувствие“, добави Пренеров.

„За всички бургаски таланти трябва да се намерят средства. Не съм съгласен, че отборът е авантюра. Бургас има своя шанс да има свой представител в професионалната лига. На Общото събрание бяхме трима, почти всеки понеделник се правят оперативки. Разходите на Община Бургас са минимализирани. Трудно е“, заяви от своя страна Евгений Мосинов.