”С президента на Турция обсъждаме мигрантската криза. Предстоят ни изключително трудни месеци, но се надявам заедно, с воля от ЕС и Турция, да намерим изход”- Това написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Facebook. Премиерът днес се срещна с турския президент Реджеп Ердоган.

"Ние можем да решим проблема още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни", допълва той.

Борисов пише още, че България е солидарна и призовава за същото и страните от Вишеградската четворка.

"Убеден съм, че всички заедно можем да се справим. Искам европейско единство и защита на суверените на всяка европейска държава", подчертава премиерът.

Той отправя и посланието, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона.

По-рано Борисов се срещна с премиера на Турция Бинали Йълдъръм. След разговорите с него той изпрати задочно послание към ЕС за влизане в сила на споразумението за безвизов режим за турските граждани в ЕС. То е едно от условията южната ни съседка да спира мигрантите към Европа.

"Ако ЕС не действа и популизмът победи реализма, войната ще дойде и при нас", каза Борисов, цитиран от "24 часа".

"Европейските лидери трябва да си направим ясна оценка докога Турция ще успява да спира мигрантите, ако приетото споразумение с ЕС не влезе в сила", каза още министър-председателят.

Турския премиер Бинали Йълдъръм също коментира темата: "Искаме нашите европейски приятели да разберат, че настъпи време да поемат повече отговорност във връзка с проблема с мигрантите". Той обясни, че е с жизненоважно значение в края на октомври да влезе в сила споразумението за либерализиране на визовия режим.

"Ако споразуменията за реадмисия и либерализиране на визите не влязат в сила, това ще постави Европа в огромен риск. Разясних това в подробности на моя приятел Бойко и съм убеден, че ще има възможността да предаде на своите събеседници в ЕС", каза още Йълдъръм.

Двамата премиери са обсъдили и евентуално подписване на споразумение само между България и Турция.

"То обаче няма да свърши работа", категоричен бе Борисов и допълни: "Трябва ние в ЕС да удържим ангажимента си от март".

Борисов, който утре заминава за Германия за срещи с канцлера Ангела Меркел обяви, че има много послания от Турция за колегите си от ЕС.

"За да бъда точен, съм си ги записал, защото България и Гърция са първите изключително уязвими държави", каза той.

Борисов предупреди, че предстоят изключително трудни месеци.

"Няма да приема вариант България да е буфера между Турция и Европа", каза обаче българският премиер след срещата с турския си колега.

Борисов обясни, че поводът за посещението му в Истанбул е откриването на третия мост на Босфора, който свързва Азия с Европа.

"Ако ЕС не действа и популизмът победи реализма, войната ще дойде и при нас", каза Борисов, цитиран от "24 часа"