Грандиозен ще бъде традиционният плувен маратон тази година, който се организира всяко лято от община Бургас и клуб "Бриз".

Изключително атрактивното състезание ще се проведе на 27 август/събота/. Участниците ще изминат дистанцията от остров Света Анастасия до Моста в Бургас/общо 6400 метра/ в свободно избран стил, без правото да ползват помощни средства. Очакванията са за рекорден брой плувци на различна възраст/минимум 100/ както и сериозен зрителски интерес от страна на бургазлии и курортистите по Южното Черноморие.

Специален гост ще бъде световният шампион на 25 километра в открити води от Шанхай през 2011 година и 11 поредни години носител на Световната купа по плувен маратон в периода от 2001 до 2011 година Петър Стойчев.
През 2007 година най-титулованият ни плувец постави световен рекорд по преплуване на протока Ла Манш - за първи път под 7 часа.

Най-добрите в маратона от остров Света Анастасия до Моста в Бургас ще бъдат наградени от плувната ни легенда. Церемонията е предвидена за 13:00 часа на плочата на Моста.

Заявка за участие в маратона вече е подал и олимпиецът ни от Рио де Жанейро отпреди дни Венцислав Айдарски, който се завърна от Бразилия с престижното 15-то място на 10 километра плувен маратон в открити води, финиширайки за 1:53:16, само на 17 секунди от победителя.

Община Бургас е осигурила солиден награден фонд.
Победителите при жените и мъжете ще вземат по 800 лева. За второ място наградите са по 400 лева. Паричните премии за трето място са 300 лева, за четвърто 200 лева, за пето 150 и за шесто 100 лева.

Всички участници ще получат грамоти, сертификат, красиви плюшени играчки и спортни фланелки.

Община Бургас благодари за пълното съдействие на Морска администрация, Гранична полиция и рибарите от Ченгене скеле, които откликнаха професионално при организацията на мащабния плувен маратон.

Стартът е на 27 август/събота/ в 10:00 часа от остров Света Анастасия, докъдето участниците ще бъдат извозени с корабче.
Ще бъдат допуснати лица навършили 14 годишна възраст. Регистрацията и инструктажът ще започнат в 7:00 часа на Морска гара и ще продължат до 8:30 часа. Там ще бъдат извършени и задължителните предсъстезателни прегледи.

Награждаването е на плочата на Моста в 13:00 часа, с участието на големия шампион Петър Стойчев.