Цената на плажните принадлежности ще има 40 процентна тежест при отдаването на концесия на плажните ивици.

Министерски съвет прие методиката за минимално концесионно възнаграждение за плажовете, както и решение за определяне на минималните критерии, които следва да бъдат включени в процедурите, които ще се подготвят за избор на концесионер на морски плаж.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след правителственото заседание.

"Основното е, че с оптимизирането на методиката отчитаме спецификите на плажовете, като основно те са в посока намаляване на цените на шезлонги и чадъри на плажа и плажни принадлежности и предлагането на допълнителни услуги", обясни министърката. Като се вземат предвид всички тези характеристики, които са неразделна част от методиката се оптимизира и основната база на концесионното възнаграждение, стана ясно от думите й.

"С решението на Министерски съвет за определяне на минималните критерии даваме 40% тежест при предлагането на цена минимална за 1 брой чадър и 1 брой шезлонг, както и 40% тежест на ставката за концесионно възнаграждение. Във формулата, която сме определили ще включваме във всички процедури за определяне на концесионни такси за морски плаж, базова цена за цена на шезлонги, която зависи от месторазположението на плажа. Ако се намира на територия с население под 10 хил.души – 2 лева,над 10хил.души - 3 лева и в национален курорт – 4 лева", уточни министърът.