Пътешества Ви се до остров „Св. Анастасия”, но след цялото великденско чистене, пазаруване и готвене, единствената дестинация, до която желаете да стигнете, е диванът в хола? Не оставяйте умората да провали пътешествието, включете се в онлайн тура на BurgasInfo. Започваме сега!

И да, за празника, ще ни посрещнат с печено агнешко, още малко и ще усетим аромата му. Тръгваме.

Качваме се от Морска гара и минаваме покрай Фара. Време е за няколко селфита, а по пътя ще Ви разкажем легендата за острова.





В миналото, когато на „Света Анастасия” имало манастир, пирати нападнали малкото късче земя в морето. Според легендата причина била заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видяни и днес.

В момента минаваме покрай тях. Наистина приличат на кораб, нали?

Освен Вкаменения пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания - Гъбата и Дракона.

Някои хора твърдят, че на Гъбата е бил погребан монах.


Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия. Случка от преди години говори за странните и чудодейни сили на Острова. Пиян капитан на влекач пада от много висока отвесна скала и оцелява като по чудо... Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран.

Време е да акостираме и обиколката ни на острова да започне!

Имаме 2 часа на разположение. Можем да запалим свещ в старата църква, да разгледаме музея, където ни очаква пиратско съкровище, да пием чай в лекарната или да похапнем миди или агнешко в ресторанта. А ако фаранджията е в добро настроение, дори да се снимаме на кулата.

Обещахме Ви пирати! Ето ги! Само трябва да се взрем през прозореца.

От толкова обиколки огладняхме.

В очакване на агнешкото на пещ.

Тук е кладенецът, в който са намерение монети. Сега върху него има дебело стъкло и е включен в туристическия маршрут.

Времето ни изтиче и трябва да се връщаме на сушата, освен, ако не искате да пренощувате в къщата за гости или в някоя от стаите. През годините сегашната хотелска част е била не чак толкова романтично място - килии на монаси, килии на затворници от "Болшевик" (б.а. старото име на острова), а малко преди реконструкцията му и снимачна площадка на Летисия Каста.

Дори на сутринта, все пак трябва да отлаваме от острова.

Ако все пак, искате да го посетите наистина, можете да го направите, стига да има свободни места. Днес и утре (30 април и 1 май) Община Бургас пуска по 5 курса. Тръгването е от Морска гара в часовете: 10:00, 11:30, 13:30, 15:00 и 17:00 часа. Времето за престой на Острова е 2 часа. Резервацията е препоръчителна, за да не се утешавате в пиратската кръчма на Морска гара, поради липсата на места. Можете да проверите дали има свободни на телефон 0882 004 124. А ако искате да продължите онлайн тура, направете го на anastasia-island.com.