Иван Вълков: Търг за обекти под наем на „Летище София” е опорочен, поставя бариери за бизнеса

Обновена на: 2013-10-26 07:15:58

Автор:
Още публикации на

1 снимки 1 снимки
0 коментари 0 коментари
разпечатай разпечатай

Етикети Етикети


 

„Обявеният търг за предоставяне под наем на 13 търговски обекта, намиращи се на територията на "Летище София" ЕАД е класически случай на опорочена процедура. Озадачени сме от специалните изисквания, които са поставени към участниците, защото те са силно дискриминационни. Не е написано само коя ще бъде фирмата-изпълнител, която ще спечели търга”. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков, който заедно с колегата си от парламентарната група на партията Емануела Спасова отправи въпрос към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщения Данаил Папазов. Той бе свързан с обявена заповед от 19 август 2013 г. от изпълнителния директор на „Летище София” ЕАД за провеждане на търг.

„Посочени са, че ще се отдават под наем помещения от 39 кв., 41 кв., някои и по 150 кв.  за кафе-бар, ресторант и др. Условията обаче са скандални  - така например минимум 9 млн. лв. приходи за дейността от последните 3 години. Записано е още, че средната численост на персонала за всеки от бъдещите обекти за всяка една от последните години е не по-малко от 150 човека. Участниците в търга трябва да притежават минимум 20 обекта с подобна дейност. Всичко това е класически пример за предварително уреден конкурс и манипулация. С тези условия се слага бариера пред малкия и среден бизнес, който няма да може да се включи в конкурса В тази връзка ми е интересно да разбера какви са специалните особености при продажба на чай и сандвичи на международно летище”, коментира бургаският депутат. Той заедно с г-жа Спасова поискаха коментар от министър Папазов за скандалните условия на търга и ще бъдат ли взети мерки по прекратяване на тази опорочена процедура.

Транспортният министър се опита да заобиколи въпроса, като обясни, че „Летище София” ЕАД счита за съобразени с Международната организация по гражданска авиация (ICAO) изложените критерии за участниците. По неговите думи е необходимо залагането на по-високи изисквания за засилване на конкуренцията, а всички компании се налага да бъдат добре обучени. Самият той от трибуната обаче призна, че не е съгласен с някои от изложените критерии в оповестения търг.

„Международната организация за гражданска авиация няма никакво отношение

с препоръки за този търг. Именно вашето правителство обяви в програмата си стимулиране на малките и средните фирми, за да участват в търгове. Казахте, че няма да им поставяте бариери, ще работите прозрачно, ще се борите с монополите. Всичко това не е спазено при този конкурс, който е нагласен. Премиерът Орешарски обяви при отчета си за първите 100 дни, че е освободил страната от страха. Но работниците на „Летище София” се страхуват от масови съкращения заради неподписан масов трудов договор. За първи път като наземен оператор летището загуби националния превозвач. Трябва да се предприемат спешни мерки и някой да поеме отговорност, защото се трупат грешка след грешка при ръководството на летището”, коментира от трибуната Емануела Спасова.
Коментари

Burgasinfo не носи отговорност за съдържанието на коментарите, разположени от потребители под новините в новинарския сайт www.burgasinfo.com


Въведи двете думи от картинката по долу:

Добави коментар


Обектив

Инжекция на клетки от кръвта спасява от ампутация пациенти на МБАЛ-Бургас

Инжекция на клетки от кръвта спасява от ампутация пациенти на МБАЛ-Бургас

Лекарите в Отделението по съдова хирургия на МБАЛ-Бургас спасяват пациенти от ампутация, като използват иновативен метод. Той се прилага при болни с критична исхемия и цели да предизвика  развитие на нови кръвоносни съдове, когато старите не могат да бъдат възстановени оперативно.  Методът е създаден през  2012 година, като в страната се прилага в столицата и в Бургас. Досега в Бургаската болница на него успешно са се подложили  60-годишен мъж от града, както и 33-годишна жена  от Плевен.  "Преди да постъпя в Бургаската болница се подложих на общо 4 операции в различни лечебни заведения в страната, за да спася крака си от ампутация. За съжаление след всяка следваща прогнозите не бяха добри и лекарите ми казаха, че ампутацията е неизбежна.  Тогава дойдох на преглед при д-р Огнян Матков в Отделението по съдова хирургия”, разказва 60-годишният Пени Пенев.


Одобрявате ли обединението на футболните отбори „Бургас” и „Нефтохимик”?

Гласувай >>    Резултати >>

Новините по e-mail

Запишете се в нашият пощенски списък и получавайте новините от Бургас на вашият e-mail