Акумулираната инфлация за последните три години у нас е около 30 на сто, съобщи председателят на Националния статистически институт (НСИ) Атанас Атанасов. Той обясни, че това показват измерванията, направени по методология, определена от Евростат, въпреки че хората имат усещането, че поскъпването на цените е по-високо.
Инфлация не означава обедняване, “запазва се тенденцията за повече пътувания на хората у нас и в чужбина”, обясни Атанасов пред БНР.
Високата инфлация в България той обясни с липсата на силни антиинфлационни мерки: “Не е тайна, че се сетихме за инфлацията когато тръгнахме да се присъединяваме към еврозоната. За нея трябва да се мисли непрекъснатото. Миналата и по миналата година имаше доста висока инфлация и това сега ни играе доста лоша сега. Ако тогава беше овладяна, сега нещата щяха да изглеждат малко по-добре”, заяви шефът на НСИ.
За момента от техническите показатели за влизане в еврозоната единственият, по който не отговаряме, е инфлацията. Ако продължи да спада в бъдеще, ще покрием вероятно и този критерий за присъединяване, каза още Атанасов. Той е категоричен, че няма как да се манипулират данни, както се твърдеше, че преди 15 години е направила Гърция, за да се присъедини към еврозоната.
“През последните години Евростат изгради контролни механизми, включително чрез посещение на място в страните. Тази есен ще имаме мисия от Евростат с цел проверка на инфлацията и как я изчисляваме”, обясни шефът на НСИ.